Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

DOKUMENTI (4): Черногорская православная церковь въ качествѣ автокефальной независима

| Postavio/la: Jelena Ćetković

DOKUMENTI (4): Черногорская православная церковь въ качествѣ автокефальной независима

Piše: Vladimir Jovanović

 Černogorskaja pravoslavnaja cerkov, čto takoe? Netačnosti, poluinformacije, dezinformacije – pa i notorne gluposti – ne samo ovih dana, mogu se o njoj pročitati u ruskim medijima. Nije isključeno da se ponekad radi o neznanju i površnosti autora članaka i izjava, ali se teško oteti utisku o politizovanoj orkestraciji u pokušaju zatiranja istorijskih fakata i sveštenih kanona. I van naše zemlje postoje istoriografski izvori o višestoljetnoj autokefalnoj Crkvi Crne Gore, a posebno su bogati, tačnije najbogatiji, upravo – ruski arhivi. Godinama unazad, pronalazim ih i objavljujem u knjigama. Sada ću ih, s vremena na vrijeme, prezentovati i na elektronskim stranicama „Antene M”.

                                                                   ***

„Странникъ”, po savremenome ruskome pravopisu – „Странник”, jednomjesečni je pravoslavni duhovni žurnal.

 Utemeljio ga je 1860. sveštenik Vitalij (Vasilij) V. Grečulevič (Виталий В. Гречулевич), docniji episkop moglijevsko-mstislavski Ruske pravoslavne crkve.

 Uređivanje časopisa nastavili su protojerej Sergij V. Protopopov, teolozi Aleksij V. Vasiljkov i Evgenij M. Prilježajev, prof. dr Aleksandar P. Lopuhin, etc. Štampao se u Petrogradu.

Ruska istoriografija za „Странникъ“ veli da je „igrao veliku ulogu u djelatnosti religiozne i bogoslovskoe prosvjete”. Ugašen je 1917, po dolasku na vlast komunista.

 Prirediću jedan od navoda iz 1889. godine o autokefalnoj Mitropoliji crnogorskoj - Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi. Objavljen je u članku „Церковная жизнь у Славянъ”, „Странникъ”, tom III, str. 712-713:

 „Черногорская православная церковь въ качествѣ автокефальной независима. Какъ таковая, она и сносится всегда съ русскимъ синодомъ, Константинопольскимъ и другими патріархами, равно какъ и со всѣми остальными церквами. Всѣ автокефальныя православныя церкви признаютъ независимость церкви черногорской и сообщаютъ ей о всѣхъ событiяхъ происходящихъ въ средѣ отдѣльныхъ церквей”.

 U prijevodu:

 „Crnogorska pravoslavna crkva je u statusu autokefalnosti – nezavisna. Kao takva, ona se vazda i odnosi prema ruskome sinodu, carigradskim i svim drugim patrijarsima, jednako kao i sa svim ostalim crkvama. Sve autokefalne crkve priznaju nezavisnost Crkvi Crnogorskoj i obavještavaju je o svim događajima koji nastaju unutar odijeljenih crkava”.

 

 

 

Ostavi komentar

0/300