Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

DOKUMENTI (5): Кромѣ Россіи, синодально-государственная форма находится и въ Церкви Черногорской

| Postavio/la: Mirjana Dragaš

DOKUMENTI (5): Кромѣ Россіи, синодально-государственная форма находится и въ Церкви Черногорской

Piše: Vladimir Jovanović

Černogorskaja pravoslavnaja cerkov, čto takoe? Netačnosti, poluinformacije, dezinformacije – pa i notorne gluposti – ne samo ovih dana, mogu se o njoj pročitati u ruskim medijima. Nije isključeno da se ponekad radi o neznanju i površnosti autora članaka i izjava, ali se teško oteti utisku o politizovanoj orkestraciji u pokušaju zatiranja istorijskih fakata i sveštenih kanona. I van naše zemlje postoje istoriografski izvori o višestoljetnoj autokefalnoj Crkvi Crne Gore, a posebno su bogati, tačnije najbogatiji, upravo – ruski arhivi. Godinama unazad, pronalazim ih i objavljujem u knjigama. Sada ću ih, s vremena na vrijeme, prezentovati i na elektronskim stranicama „Antene M”.

***

Profesor crkvenoga prava Nikolaj A. Zaozerski(Николай Александрович Заозерский, 1851–1919) završio je Moskovsku duhovnu akademiju. Odbranio je doktorsku tezu „О церковной власти”, koja je u formi knjige štampana 1894. godine u Sergijevome Posadu. Tu pronalazim i navode o autokefalnoj Mitropoliji crnogorskoj - Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi.

Utvrđujući specifičnosti ustrojstva Pravoslavne grčko-istočne crkve u odnosu na Rimokatoličku, prof. Zaozerski, na str. 220, piše:

„При отсутствiи видимога объединяющаго центра и подъ влiянiемъ давленiя нацiональныхъ и политическихъ условій она представляетъ собою не цѣлое или единую особую величину, а раздробленныя части, живущія замкнутою въ себѣ жизнію и иногда очень мелкія, напр. церковь Черногорская, или александрiйскiй патрiархатъ”.

Prevedeno:

„U odsustvu vidljivoga povezujućega centra i pod djejstvom nacionalnih i političkih uslova, ona [Pravoslavna grčko-istočna crkva] ne predstavlja sama za sebe cijelinu ili jednu posebnu vrijednost, već je razdrobljena na djelove, koji žive svoj izdvojen život i onda kada su veoma male, na primjer Crkva Crnogorska, ili Aleksandrijska patrijaršija".

U knjizi „О церковной власти”, na str. 372, prof. Zaozerski će razmotriti i modele ondašnjih ustrojstava pravoslavnih crkava – patrijaršijski i sinodalno-državni, te napisati:

„Кромѣ Россіи, Синодально-государственная форма церковнаго устройства въ настоящее время находится въ церкви Королевства Греческаго, въ церкви Румынской, Буковино–Далматинской и церкви Черногорской”.

U prijevodu na crnogorski:

„Osim u Rusiji, sinodalno-državni oblik crkvenoga ustrojstva sada postoji u Crkvi Kraljevine Grčke, u Crkvi Rumunskoj, Bukovinsko-dalmatinskoj i Crkvi Crnogorskoj”.

Komentari

mr,

Mislite da će se neko u CANU ili Istorijskom institutu zacrveniti zbog ovoga !? Varate se. Garantujem da u njihovim arhivima ima, po ovom pitanju, neobjavljene građe, ali je kriju. Čekaju nečiji mig, ili pare, nažalost. Šta u ovakvoj CANU traže neki akademici DANU, nije mi jasno !!!

sekile,

Dajte ovakve ljude na čelo državnih institucija,a ako ne mogu na čelo zbog partijske podobnosti,onda neka država nađe način da mu da pare za ovakve istraživačke projekte-da se mogu javnosti prezentovati u skladu sa 21.vjekim.

Pavle,

Svaka čast! Prosto sam odusevljen kako ste samo pronasli ovu literaturu. Bilo bi intetesantno i o tome nesto da napisete g. Jovanovicu.

Vidak,

sjajno!!! hvala autoru ,stid i sram crnogorsku istoriografiju canu i ostale koji nas decenijama drze u mraku o temi autokefalne crkve

Ostavi komentar

0/300