17 °

max 17 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

17° / 8°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 14°

Srijeda

01.05.

20° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Knjaz na Fanaru: Vaseljenski Patrijarh blagosilja Crnogorce (1883)

Istorija

Tag Gallery
Comments 4

Knjaz na Fanaru: Vaseljenski Patrijarh blagosilja Crnogorce (1883)

Autor: Milena Aprcović

  • Viber

Piše: Vladimir Jovanović

Nakon višestoljetnih neprijateljstava, a poslije crnogorskih pobjeda u ratu 1876-78, te međunarodnoga priznanja Knjaževine Crne Gore na Berlinskome kongesu, uspostavljeni su diplomatski odnosi – Cetinje i Istanbul razmjenjuju poslanike. U ljeto 1883. sultana Abdula II Hamida (II. Abdülhamid) na njegov poziv je pośetio knjaz crnogorski Nikola I Petrović-Njegoš. Inicirane su lične i moglo bi se reći prijateljske veze poglavara dvije države.

U sijenci Sultanova veličanstvena dočeka Knjaza Crnogorskoga, jedva da se na marginama istoriografije pominju i susreti Nikolini sa Vaseljenskim Patrijarhom i Svetim Sinodom.


Knjaz je pohodio Fanar (Φανάρι), rezidencijalno śedište Vaseljenske Patrijaršije na južnoj strani Zlatnoga Roga u Istanbulu, a Vaseljenski Patrijarh mu je sa sinodskim arhijerejima uzvratio pośetu.

Na tronu prvoprijestolne Istočno-pravoslavne crkve u to vrijeme je patrijarh Joakim III Devedzis (Ἰωακεὶμ Γ΄ Μεγαλοπρεπής), veliki prijatelj crnogorskoga naroda i Mitropolije crnogorske - Crnogorske pravoslavne crkve.
Vaseljenska patrijaršija je najkasnije 1855. i službeno priznala autokefaliju naše Crkve, unoseći je u Nomokanon, sa statusom devete po rangu u sveštenome diptihu.

Zabilježeno je da je Knjaz pohodio Fanar 12. avgusta 1883, a patrijarh Joakim III mu je 13. avgusta 1883. uzvratio pośetu. Izvještaj o tome iz štampe na grčkome jeziku preveden je i objavljen u „Glasu Crnogorca”:

„Evo kako listovi grčki pričaju o dočeku Knjaza Crnogorskog u Patrijaršiji grčkoj. Knjaz je tamo stigao oko tri ure po podne na dvorskim kočijama sa jednim dijelom svoje svite a praćen glavnim ađutantom Nj. V. Sultana, Nusret-pašom, ađutantima Ahmet-pašom i Ismail-begom, kao i upraviteljem Carske Palate.

Na velikoj kapiji od dvorišta Patrijaršije dočekali su ga veliki namjesnik i kapućehaja Patrijarhov, u svečanom okrutu, i doveli su ga do crkvenijeh vrata, gdje ga je čekao Patrijarh obučen u odežde patrijarške, a okružen članovima Svetoga Sinoda, takođe u odedžama crkvenijema i sa dekoracijama, isto tako i veliki Logotet Patrijaršije Stavraki-bej Aristarhi, i svjetovni članovi patrijarškoga vijeća, D. Jonidunja efendi i Paspalj efendi.

Pristupajući Patrijarhu, Knjaz skine kapu, prekrsti se i poljubi pruženi mu krst, a za tijem Njegovu Svetost u ruku. Patrijarh pozdravi Knjaza besjedom na grčkom jeziku, u kojoj reče, kako se majka-Crkva mnogo raduje, što u svom starodavnom svetilištu i u matici Pravoslavlja vidi jednoga od svojijeh pobožnijeh sinova, Njegovo Visočanstvo Knjaza Crnogorskoga, kome želi svaku sreću i napredak. Ovu besjedu odmah prevede pred Knjazom na francuski jezik veliki Logotet.

Knjaza za tijem uvedu unutra u crkvu, koja bijaše sjajno osvijetljena i već od tri ure zauzeta mnogobrojnim narodom. Poslije ‘Is pola eti, despoti’ [‘Na mnogaja ljeta, vladiko’ – prim.pr], koje je hor otpjevao, Patrijarh zauzme mjesto na svojemu prijestolu, a Knjaz na jednome za njega spremljenom sjedištu preko puta od Njegove Svetosti, koje bješe okićeno cvijećem i zelenilom.
Odmah za tijem otpočeto je ‘blagodarenije’ i Patrijarh je blagoslovio imena Sultana Abdul Hamida, Knjaza Crnogorskoga Nikole, Knjaginje Milene, Njihovoga Našljednika Danila, njihovoga vladajućeg doma i cijeloga naroda crnogorskog.

Svečanost se svrši ‘vozglasom mnogoljetstvija’ Knjazu Nikoli, koje gromoglasno odjeknu iz tolikijeh grla mnogorbojno okupljenog u crkvi i pred crkvom naroda. Knjaz je za tijem s velikim narodom odveden u prostranu i divnu dvoranu Patrijaršije, gdje se čine velika primanja. Tu je Njegovo Visočanstvo predstavilo Patrijarhu dostojanstvenike od svoje svite, a isto je i Njegova Svetost predstavila članove Svetoga Sinoda i prisutne crkvene dostojanstvenike. Pri polasku primio je Knjaz s najvišom pobožnošću iz ruka Patrijarhovijeh, za uspomenu na ovu posjetu, veličanstvenu ikonu sv. Đorđije.

Još prekjuče prije podne patrijarh Joakim požurio se da vrne Knjazu posjetu u Gek-Su, gdje je pošao na jednom parobrodiću, u pratnji četvorice najvišijeh dostojanstvenika Sv. Sinoda, velikoga Logoteta i drugijeh dostojanstvenika Patrijaršije”.

Komentari (4)

POŠALJI KOMENTAR

Srbin 100%

SPC ili u prevodu : Srpska Pravoslavna Crkva a ne Srbijanska, Crnogorska, Bosanska itd.kako neki pogresno tumace.

Srbin 100%

SPC ili u prevodu Srpska Pravoslavna Crkva. Ne Srbijanska, Crnogorska, Bosanska itd. kako neki pogresno tumace.

Ranko šćepanović

Zna to dobro pogan ta, kao sva crkva srbijanska, ali su spremni na sve laži i podmetanja samo da ostanu đe su i truju crnogorski narod podmetanjima i LAŽIMA. Po ovome se vidi kad je Crna Gora imala autokefanost, kad Srbije niđe bilo nije.