15 °

max 15 ° / min 9 °

Srijeda

17.04.

15° / 9°

Četvrtak

18.04.

14° / 8°

Petak

19.04.

14° / 6°

Subota

20.04.

15° / 5°

Nedjelja

21.04.

11° / 8°

Ponedjeljak

22.04.

13° / 7°

Utorak

23.04.

12° / 5°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
"Na našu rodnu grudu još nikada nije neprijatelj nogom stupio, a da to nije krvavo platio"

Istorija

Comments 4

"Na našu rodnu grudu još nikada nije neprijatelj nogom stupio, a da to nije krvavo platio"

Autor: Antena M

  • Viber

Službeno glasilo Kraljevine Crne Gore u egzilu "Glas Crnogorca", u oktobru 1919. godine, objavio je zanimljiv članak o komandiru Marku Vučerakoviću, hrabrom borcu za pravo, čast i slobodu Crne Gore.

Prenosimo dio teksta:

"Četa kojom komanduje komandir Marko Vučeraković, nalazila se već nekoliko dana i noći u krvavim okršajima sa srbijanskom vojskom, dest puta brojno jačom. Tek što su se četnici, umorni i gladni, bili spustili na studen kamen da počinu, pogled im se zaustavi nedaleko s one strane vode, odakle poče da se vije dim. Malo po malo plamen je nadmašio gusti dim – srbijanska vojska pali crnogorsko selo i pljačka crnogorsku sirotinju. Čuje  se plač i vrisak žena i djece, pomiješan sa divljim uzvicima obijesne soldateske. 'Junaci moji', kliknu komandir Vučeraković svojim četnicima, 'čujete li u onom ognju jauk naše sirotinje i nejači! Znadite da na našu rodnu grudu, ma da smo od vazda na ljutoj Krajini, još nikada nije neprijatelj nogom stupio, a da to nije krvavo platio. U našim žilama teče ista krv naših đedova koji su naša ognjišta i domove očuvali i zaštitili od svake napasti. Ustali smo da branimo čast i pravo naše Otadžbine koju hoće da nam pogaze i unište dojučerašnji tuđinski robovi i izmećari…Naprijed junaci moji! Za mnom u smrt!", uzvikuje, prema pisanju "Glasa Crnogorca", major Marko Vučeraković. (Vidjeti: “Glas Crnogorca”, godina izlaska 47, Nej kod Pariza, br. 78. od 10 . oktobra 1919., po starom kalendaru, odnosno, 23. oktobra 1919. godine po novom kalendaru, str. 3.).

U istom tekstu navodi se i to kako "komandir Marko Vučeraković uskače u čun, snažno zgrabi veslo i ubrzo prebrodi i iskrca se na onu stranu vode. Prezirući smrt hvata se sa neprijateljem, koji mu je nasrnuo na svetinju doma i ognjišta. Sedamnaestoricu ubija na mrtvo, a osamnaestoga je ranio tako da je taj ubrzo podlegao ranama. Sjutri dan, i brat mu Blažo biva smrtno ranjen…I on ga ostavlja da mu tijelo rastrzaju divlja zvjerad i orlovi, a on produžuje borbu na užas krvniku svoje Otadžbine. Neka je slava i čast komandiru Vučeraković Marku i svoj njegovoj družini, a vječan pomen svima palim junacima i neka im je laka ona crna zemlja i onaj studeni kamen naš za koga su živote položili", navodi se u pomenutom broju emigrantskog "Glasa Crnogorca".

Izvor: Novak Adžić, "Sudbine crnogorskih patriota", DUKS, Podgorica, 2004.

Komentari (4)

POŠALJI KOMENTAR

Jelena

Slava i čast, svima koji su dali zivote, za odbranu otadžbine . Sramno je za sve one koji gaze ovom zemljom kao izdajnici, i potomci izdajnika, što su danas dio naseg drustva , žalosno je što su medju nama ,pokušavajući da nas , vrate u zlo vrijeme. Neka je VJECNA CRNA GORA!

Vitni Voren

@Miqo, nemamo mi Crnogorsku akademiju nauka, nemamo Istorijski institut, nemamo Fozofski fakultet, nemamo Pravni fakultet... Liše casnih pojedinaca iz tih ustanova, i jednog broja časnih intelektualaca, poput autora publikovanog teksta. Institucija nemamo. Ali, imacemo im to u vidu!

Miqo

Hvala antenim ! Tuga i zalost a malo me i sramota shto o ovakvom junashtvo nashih komshija, brace, vitezova CG saznajem pod stare dane svoje. Kuku nama kakvu su nam istoriju predavali . Da nas ima ka shto nas nema,pa pozorishnu prestavu, seriju,u istorijske udzbenike metnut ovakve junake. Da makar sledece generacije nashih gradjana budu ucheni kako se voljela i voli zemlja svoja.