11 °

max 16 ° / min 10 °

Utorak

23.04.

16° / 10°

Srijeda

24.04.

15° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

18° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 11°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
EKSKLUZIVNO: Pečat Za Pravo, Čast, Slobodu i NEZAVISNOST CRNE GORE

Istorija

Tag Gallery
Comments 11

EKSKLUZIVNO: Pečat Za Pravo, Čast, Slobodu i NEZAVISNOST CRNE GORE

Autor: Vladana Jovanović

  • Viber

Piše: Vladimir Jovanović

Ustanovljena 1920, Spomenica Božičnoga ustanka, kojom je odlikovano najmanje 2.000 crnogorskih patriota, imala je utisnut datum 21. XII 1918, zatim dva zlatna mača koso ukrštena, a zaogrnuta je lovorovim vijencem. Na njoj je natpis: ZA PRAVO, ČAST I SLOBODU CRNE GORE.

U nekim napisima emigrantskoga „Glasa Crnogorca”, srijeću se različite varijante. Na primjer, članak „Uoči Badnjeg dana 1919”, objavljen 23. decembra 1919, poručuje da „kao i prije dvjesta godina [misli se na ‘istragu poturica’ – prim.a] tako je o Božiću 1918. pukla puška na Cetinju za Čast, Pravo i Slobodu Crne Gore”, etc.

Međutim, uobičajen naziv, korišćen u istoriografiji za oružanu, diplomatsku i političku borbu protiv okupacije od 1918. – Za Pravo, Čast i Slobodu Crne Gore – možda nije potpun. Prema dokumentu koji se nalazi u Istorijskome institutu Crne Gore, tačniji je naziv: Za Pravo, Čast, Slobodu i NEZAVISNOST Crne Gore.

Dokument je pronašao dr Miloš Krivokapić, lingvista, profesor Filološkoga fakulteta u Nikšiću. Snimak dokumenta on mi je predočio, ustupio za proučavanje i objavljivanje – na čemu mu i javno zahvaljujem. Radi se o otisku pečata na poleđini izvornoga, arhivskoga dokumenta. Natpis otiska pečata doslovno glasi:

БОРЦИ ЗА ПРАВО, ЧАСТ, СЛОБОДУ И НЕЗАВИСНОСТ ЦРНЕ ГОРЕ.

Konsultovavši tim povodom više kompetentnih sagovornika, te litaraturu, ustanovio sam da je otisak pečata autentičan. Takođe, ovo je PRVO JAVNO OBJAVLJIVANJE SNIMKA OTISKA OVAKVOGA PEČATA.

Varijante ovoga, ili, eventualno, sličnih „zelenaških“ pečata, pominju srpski izvori – okupacione, vojne i policijske vlasti, ali i srpska štampa.

U serijalu o Maju Vujoviću, na „Anteni M“ („DVIJE SMRTI CRNOGORSKOGA KOMITE: Đe i kada je ubijen Majo Vujović?“, 1-3), krajem 2016. predočio sam faksimil, koji svjedoči da je, nakon što su 2. septembra 1925. Srbi ubili ovoga crnogorskoga komitu, ondašnja štampa iz Beograda, između ostaloga, pisala da je „prilikom pretresa njegovog [Maja Vujovića] odela nađen PEČAT ’BORACA ZA NEZAVISNOST CRNE GORE’”. Radi se, dakle, o pečatu, ili identičnoj verziji pečata, čiji otisak sada ekskluzivno objavljujem...

Komentari (11)

POŠALJI KOMENTAR

Nikac od Rovinja

@danilo Pa zar ne razumiješ ironiju. Ovo novootkriveno nezavisnost pojazuje da je falš zvanicna prica kako su i zelenasi bili za Yu, samo sa CG ravnopravnom

Toronto

Dosta materijala ima i na web portalu www.montenegro-canada.com

sejo

e mnogi neznaju ni ko su ni od koga a nesto pricaju o srpstvu i crnogorstvu bolje cuti ne brukaj potomke