16 °

max 16 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

16° / 8°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 14°

Srijeda

01.05.

20° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Izrada drvene barke nematerijalno kulturno dobro Crne Gore

Kultura

Comments 0

Izrada drvene barke nematerijalno kulturno dobro Crne Gore

Autor: Bojana Komnenić

  • Viber

Izrada drvene barke kojom se bavi porodica Bokovac iz Bara proglašena je nematerijalnim kulturnim dobrom Crne Gore.

To je odlučila Uprava za zaštitu kulturnih dobara.

"Izrada drvene barke posjeduje tradicionalne i kulturno istorijske vrijednosti. Riječ je o drevnom znanju i umijeću izrade, popravke i održavanja tradicionalne drvene barke. To znanje i umijeće baštini neveliki broj pojedinaca u Baru, Kotoru, Tivtu i Herceg Novom, a naslonjeno je na stara znanja starih zanatlija kalafata, barkariola, maranguna i čamčara. Izrada drvene barke je tradicionalno znanje i umijeće karakteristično za crnogorsko primorje, kao i tradicionalno i savremeno ribarenje, rekreaciju i prevoz ljudi i dobara na moru i drugim vodama Crne Gore", navode iz Uprave.

Podsjetimo, portal Antena M ranije je pisao o kalafatskoj porodici Bokovac.

Barski kalafati Bokovac porodično, već godinama unazad, prave jedrilice.

Lala Bokovac tada nam je najavila da će ojedriti još četiri “arsenalke”.

“Brojaćemo najveću flotu u svom vlasništvu, osam arsenalki na jedra, korculanku od 6 metara takođe na jedra i novi brod dužine 8 metara model dubrovačko korčulanski koji je “oplemenjen” performansama. Takođe će imati latinsko arapsko jedro”, kazala nam je naša sagovornica.

Otkrila nam je da im je uspješna saradnja sa Emiratima otvorila velika vrata ostalih bogatih naručilaca iz te zemlje.

“Osim poslovne saradnje poziv smo dobili da se predstavimo kroz tradicionalno jedrenje koji itekako cijene i na prvo im je mjesto pa tek onda karbonske i nedrvene jedrilice. Pohvale i ocjene koje nam stižu iz mnogih zemalja kojima je tradicija u srcu, daju nam elan za uporan rad. Nijesu pohvale vezane samo za brodogradnju već i brzinu naših jedrilica što je sve u paketu djelo vještih majstora”, rekla je Lala.

Veliku podršku dobili su i od marine Porto Montenegro, gdje se već četiri godine nalaze i to u najelitnijem dijelu crnogorske, a svjetske martine. Takođe, ove godine i barska marina im je ustupila mjesta koja su im značajna za jedrenje i obuku novih jedriličara.

“Samim tim je Bar postavo vidljiviji na turističkoj i nautičkoj sceni. Brend nam je donio ono što smo i htjeli, a opravdali smo ga višedecenijskim iskustvom i znanjem, a ne usputnim hobijem”, rekla nam je sagovornica iz porodice Bokovac.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR