11 °

max 15 ° / min 9 °

Srijeda

24.04.

15° / 9°

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

18° / 9°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

24° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Za sanaciju i adaptaciju Zavičajnog muzeja u Danilovgradu 130.000 eura

Kultura

Comments 0

Za sanaciju i adaptaciju Zavičajnog muzeja u Danilovgradu 130.000 eura

Autor: Bojana Komnenić

  • Viber

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović i predsjednica Opštine Danilovgrad Zorica Kovačević potpisali su danas Ugovor o finansiranju projekta „Adaptacija enterijera i sanacija fasade Zavičajnog muzeja u Danilovgradu“, koji predstavlja nastavak implementacije Sporazuma o saradnji potpisanog u martu 2018.

Bogdanović je nakon potpisivanja Ugovora podsjetio da Ministarstvo u kontinuitetu sprovodi aktivnosti kojima se doprinosi unaprjeđenju stanja kulturne baštine na teritoriji cijele Crne Gore, kao i da je u proteklom periodu realizovalo i finansiralo brojne projekte iz oblasti zaštite i očuvanja kulturne baštine i na teritoriji Opštine Danilovgrad.

„Ugovor o finansiranju projekta „Adaptacija enterijera i sanacije fasade Zavičajnog muzeja u Danilovgradu“, koji danas potpisujemo značajno će doprinijetu unaprijeđenju stanja u kojem se objekat Zavičajnog muzeja u Danilovgradu nalazi. U ovoj, nekadašnjoj rezidenciji knjaza Nikole Petrovića, smještena je bogata arheološka zbirka, kao i brojne druge zbirke koje svjedoče o nasljeđu, istoriji i kulturi Danilovgrada, što ovom projektu daje poseban značaj. Ovim činom još jednom potvrđujemo posvećenog Ministarstva kulture”, naveo je Bogdanović.

Predsjednica opštine Danilovgrad, Zorica Kovačević se zahvalila u ime građana Danilovgrada i u svoje ime i istakla da je, između ostalog, potpisivanje današnjeg Ugovora rezultat, kako Sporazuma o saradnji, tako i posjete ministra kulture Danilovgradu.

Takođe, dodala je da je ovo prva adaptacija odnosno rekonstrukcija objekta nakon dužeg vremenskog perioda i da se nada da će cijela Crna Gora, a ne samo Danilovgrad, dobiti još jedan značajni muzej koju će doprinijeti razvoju kulturno turističkih potencijala.

Nakon rekonstrukcije Zavičajnog muzeja biće postavljena Savremena stalna postavka.

Zaključeno je i da uspješna saradnja Ministarstva i Opštine biti nastavljena i u narednom periodu, kao i da će se mimo definisanih realizovati i brojne druge aktivnosti, a sve u namjeri da stanovnici Danilovgrada i turisti imaju što kvalitetnije i raznovrsnije kulturne sadržaje.

Ministarstvo kulture je za realizaciju navedenog projekta opredijelilo 130.000 eura, od čega 75.000 hiljada u ovoj godini.

Opština Danilovgrad će izvršiti sanaciju fasade Zavičajnog muzeja i adaptaciju enterijera predmetnog muzeja. Rok za realizaciju Projekta je decembar 2019.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR