16 °

max 16 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

16° / 8°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 14°

Srijeda

01.05.

20° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Završeni konzervatorski i restauratorski radovi na Dvorskom groblju dinastije Petrović

Kultura

Comments 0

Završeni konzervatorski i restauratorski radovi na Dvorskom groblju dinastije Petrović

Autor: Bojana Komnenić

  • Viber

Završeno je sprovođenje konzervatorskih i restauratorskih mjera na Dvorskom groblju dinastije Petrović Njegoš, koje se nalazi u sklopu Cetinjskog manastira, navode iz Ministarstva kulture.

Na zidovima enterijera i svodovima sanirana su oštećenja od atmosferalija, i urađena je konzervacija na grobnim mjestima, čime je još jednom dokazana odlučnost Crne Gore da se sa posebnom pažnjom odnosi prema kulturno-istorijskom nasljeđu koje svjedoči o ponosnoj i bogatoj istoriji.

Takođe, izvšena je i restauracija bojenog sloja u natpisu, zatim restauracija vjerskih i heraldičkih simbola po uzoru na postojeće stanje. Urađeno je i prilazno stepenište, ograda od kovanog gvođa, a na prostoru između grobnih mjesta izvršena je nivelacija terena i nanijeta nova podloga od mljevenog kamena, iste granulacije i boje kao prethodna.

Podsjećamo da je sprovođenje potrebnih mjera, u cilju sanacije i spriječavanja od daljeg propadanja Dvorskog groblja dinastije Petrović, odobrila Uprava za zaštitu kulturnih dobara Crne Gore koja je u julu 2018. podnijela prijavu Upravi za inspekcijske poslove protiv NN lica u vezi sa devastacijom pomenutog groblja koje ima status kulturnog dobra.

Ministarstvo kulture obezbijedilo je finansijska sredstva, ali i druge potrebne resurse, za izradu konzervatorskog projekta i sprovođenje svih potrebnih mjera u cilju zaštite ovog nepokretnog kulturnog dobra.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR