13 °

max 15 ° / min 6 °

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 4°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

13° / 9°

Četvrtak

25.04.

16° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Operska pjevačica Ena Topčibašić: Ostvarujem svoje dječije snove

Kultura

Tag Gallery
Comments 0

Operska pjevačica Ena Topčibašić: Ostvarujem svoje dječije snove

Autor: Ana Ašanin

  • Viber

Enin dječiji san da jednog dana postane uspješna operska pjevačica počeo je da se ostvaruje.

Ena Topčibašić, muzički veoma talentovana djevojka, školovanjem na Bečkoj muzičkoj akademiji (Universität für Musik und darstellende Kunst Wien), uspjela je za kratko vrijeme da postigne sve o čemu njene vršnjakinje maštaju.

Buduća operska pjevačica Ena Topčibašić: Dala sam svoj maksimum, očekujem pomoć države

Nakon samo nekoliko mjeseci školovanja na ovoj prestižnoj akademiji zahvaljujući talentu i ogromnoj predanosti ova  lijepa crnogorka uspjela je da na muzičku scenu bude rame uz rame sa svjetskim zvijezdama.

Ena je nedavno bila dio ''Monteverdi projekta''  na čijem čelu je poznati operski pjevač iz Kanade Mischael Schade, koji je angažovan na svjetskim scenama. Projekat je djelo teatra za muziku i teatarske umjetnosti, a Klaudio Monteverdi je u svijetu muzike prepoznat kao umjetnik koji je postavio temelje opere, kaže za naš portal Ena i naglašava da se Monteverdijeva djela vrlo često izvode na Bečkim muzičkim scenama.

Priča je vrlo zanimljiva i specifična jer su sva Monteverdijeva djela sklopljena u jednu opersku priču koja tako i funkcioniše.

Osamnaestogodišnja Ena je u ''Monteverdi projektu'' imala glavnu sopransku ulogu ratnice Klorinde.

Naglašava da je u muzičkom djelu koje je stvarano po fiks ideji njoj dodijeljena uloga smrti od početka do kraja. Ratna uloga koja je dodijeljena Eni tražila je ogroman rad koncetraciju i svakodnevne probe koje je mlada umjetnica savladala sa lakoćom.

Na koncertu publika u Beču uživala je u zvucima baroknog stila Klaudija Monteverdija, izvođeni su dueti kao što je'' Pur ti miro'', poznate arije, madrigali(koji su zapravo crkvena djela), Najveću pažnju publike privukao je privukao je dramski madrigal il Combatimentto di Tancredi e Clorinda.

U operskom djelu učestovali su pjevači koji su završili master i doktorske studije koji su već imali angažmane.

Ena, osim što je bila namlađi član projekta bila i jedina inostrana studentkinja koja je za kratko vrijeme školovanja uspjela da bude na sceni sa svjetskim muzičkim zvijezdama.

Ulogu naratora pjevala je mecosopran Claire Goscoin, 25-godišnja francuska pjevačica, koja studira u klasi Claudie Visce. Ulogu Tancredija pjevao je kontra tenor Friedolin Obersteiner iz Graza i ulogu Clorinde Ena Topčibašić.

Njeni talenti posebno su lijepo komentarisani u Bečkim  novinama koji su doslovno napisali da ''osamnaestogodišnja pjevačica iz Crne Gore, sopran Ena Topčibašić, svojim andjeoskim, mladim glasom, od čistih i jasnih tonova dosezala je i do najdramatčinijih momenata gdje do izrazaja dolazi njen taman tembr’’.

Nastupala je na koncertu u gradu Waldenstein 5.og januara, gradu na granici Česke i Austrije, zajedno sa engleskim tenorom Georgom Kounoupiasom.

Ena kaže da se uveliko raduje novom koncertu koji je zakazan 17. januara u Beču, dok će 25. januara nastupiti u teatru Schönnbrun.

I pored mnogo obaveza koje ima na Akademiji Ena uvijek nađe vrijeme da posjeti svoju porodicu i prijatelje u Podgorici i Bijelom Polju. Kaže da su to susreti koji joj daju dodatnu snagu i podsterk za nove uspjehe na školovanju u Beču.  

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR