16 °

max 16 ° / min 8 °

Četvrtak

18.04.

16° / 8°

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 4°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 7°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Kakav film treba da bude da bi osvojio Oskara 2019?

Kultura

Comments 0

Kakav film treba da bude da bi osvojio Oskara 2019?

Izvor: Nedeljnik.rs

Autor: Mirjana Dragaš

  • Viber

Između prestižnih hitova, miljenika publike i ostvarenja sa klasičnim vrijednostima, danas je teže nego ikada definisati šta čini jedan Oskara vrijedan film.

Ovogodišnja dodjela Oskara biće naročito zanimljiva, uzevši u obzir da bi se među nominovanim filmovima mogli naći i oni koje smo gledali na Netfliksu. Predviđanja su da bi u izbor za prestižnu nagradu mogla da uđu sljedeća ostvarenja: emotivni, poluautobiografski film "Roma" Alfonsa Kuarona, hit koji je publika obožavala "Zvijezda je rođena" sa Lejdi Gagom u glavnoj ulozi, ali i "Prvi čovjek" u kojem Rajan Gosling tumači lik čuvenog astronauta Nila Armstronga.

Važno je uzeti u obzir i da je sama Akademija evoluirala: 2018. pozvano je 900 novih članova, uključujući veliki postotak žena i pripadnika manjinskih grupa. Postavlja se pitanje hoće li izmijenjena struktura glasača ohrabriti i nagraditi novine, odnosno rekoncipirati ideju o tome šta čini oskarovski film.

Kada je Akademija početkom avgusta saopštila da će uvesti novu kategoriju - za najpopularniji film, polemisalo se o tome da je nova nagrada osmišljena za filmove poput "Boemske rapsodije" ili "Crnog pantera" koje je kritika maltene sahranila, ali su kod publike doživjeli nevjerovatan uspjeh, kako se na njih ne bi potrošila neka značajnija nagrada.

Do septembra je prijedlog o novoj kategoriji povučen, ali će "Boemska rapsodija", sudeći po nedavno održanoj dodjeli nagrade "Zlatni globus", prema predviđanjima, ipak ući u trku za Oskara. Biografski film o pokojnom frontmenu grupe "Kvin", Frediju Merkjuriju, proglašen je za najbolje ostvarenje na ovogodišnjoj, 76. ceremoniji dodjele nagrada Zlatni globus koje su najčešće najava u čije ruke bi mogli da odu Oskari.

Takođe, za najboljeg glumca proglašen je Rami Malek, koji je imao glavnu ulogu u "Boemskoj rapsodiji".

Što se "Crnog pantera" tiče, čini se da je otvorio vrata novim razmišljanjima u pogledu toga šta jedan film vrijedan Oskara može da predstavlja. Iz Akademije su nedavno saopštili da još pokušavaju da ustanove najadekvatniji način da se filmovi različitog tipa odgovarajuće nagrade.

U trku za Oskara 2019. po svoj prilici neće ući tri filma o problematičnim adolescentima: "Boy Erased", "Beautiful Boy" i "Ben Is Back". Dva filma govore o borbi sa zavisnošću, a treći je o tinejdžeru koga roditelji primoravaju na "terapiju preobraćenja". Akademija je nekada posebno cijenila ovakva ostvarenja, ali sada je drugačija priča. Čak i da neki od ovih filmova osvoji filmoljupce, teško je izdvojiti jedan koji se ističe.

Između prestižnih hitova, miljenika publike i ostvarenja sa klasičnim vrijednostima, danas je teže nego ikada definisati šta čini jedan Oskara vrijedan film. Izbor nove Akademije koja će nastavljati da evoluira narednih godina biće temelj za redefinisanje ideje o oskarovskom filmu.

Zlatni globus 2019.

Najbolji film: "Boemska rapsodija"

Najbolji glumac: Rami Malek

Najbolja glumica: Glen Klouz

Najbolji scenario: "Zelena knjiga"

Najbolja originalna pjesma: "Shallow", iz filma "Zvijezda je rođena"

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR