11 °

max 12 ° / min 10 °

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

15° / 9°

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

16° / 8°

Subota

27.04.

19° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 11°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Tužilaštvo: Pretresanje stanova bivših direktora Narodnog muzeja bilo neophodno

Izvor: Foto: Cetinjski list

Kultura

Comments 1

Tužilaštvo: Pretresanje stanova bivših direktora Narodnog muzeja bilo neophodno

Izvor: Pobjeda

Autor: Mirjana Dragaš

  • Viber

Pretresanje stanova bivših direktora Narodnog muzeja Crne Gore Petra Ćukovića i Pavla Pejovića je bilo neophodno, saopšteno je Pobjedi iz cetinjskog Tužilaštva.

''Osnovno državno tužilaštvo na Cetinju 24. decembra prošle godine podnijelo je cetinjskom Osnovnom sudu zahtjeve za donošenje naredbe za pretresanje stanova bivših direktora Narodnog muzeja Crne Gore Petra Ćukovića i Pavla Pejovića''- saopšteno je iz Osnovnog državnog tužilaštva na Cetinju.

U odgovorima Pobjedi, koje potpisuje rukovodilac ODT Luka Martinović, navodi se da su rješenjima krivičnog vijeća Osnovnog suda u Cetinju odbijena oba zahtjeva ovog tužilaštva za donošenje naredbe za pretresanje stanova koje koriste Ćuković i Pejović.

Do odbijanja je ipak došlo, kako navode iz ODT, iako su podnijeti zahtjevi ovog tužilaštva bili u cjelosti opravdani i na zakonu zasnovani.

''Predložene dokazne radnje su bile neophodne radi donošenja pravilne i zakonite odluke ovog tužioca u predmetnoj krivično-pravnoj stvari''– ističe se iz Osnovnog državnog tužilaštva na Cetinju.

Takođe je saopšteno da se krivični predmet, formiran u oktobru 2017. po prijavi podnosioca Aleksandra Berkuljana, protiv odgovornih lica u Narodnom muzeju i Ministarstvu kulture, nalazi u fazi izviđaja kod ovog tužilaštva.

Osnovno državno tužilaštvo, podsjetimo, zatražilo je pretres stanova Petra Ćukovića i Pavla Pejovića zbog sumnje da su odgovorni za nestanak vrijednih predmeta u Narodnom muzeju. Kako je u srijedu objavio portal Fos media, tužilaštvo Ćukovića sumnjiči za nesavjestan rad u službi i smatra da bi se pretresom stana mogli pronaći i nestali predmeti, ali je sud odbio takav zahtjev.

Petar Ćuković je, podsjetimo, u srijedu izjavio da je zatečen i iznenađen ovom informacijom.

''Neka dođu i vrše premetačinu kakvu god hoće. Ja sam tu spokojan'' – kazao je Ćuković. Na pitanje da li ga je ranije pozivalo Osnovno državno tužilaštvo na Cetinju, u vezi sa krivičnom prijavom Aleksandra Berkuljana, Ćuković je potvrdno odgovorio i dodao da je tužilaštvu dao „jednu izjavu koja je objektivna".

Bivši direktor Narodnog muzeja Pavle Pejović kazao je za Pobjedu da je čitava priča o zahtjevu tužilaštva za pretresanje njegovog stana van pameti.

''Nikada nijesam imao čak ni ključ od svoje kancelarije, a kamoli od čega drugoga. Jednostavno, vodeći čovjek u kući nema apsolutno nikakve veze sa muzealijama, a kamoli da sam ih ja odnosio kući. To je priča bez ikakvog osnova'' – rekao je Pejović.

Berkuljan: Pretres ne bi riješio višedecenijski problem

Muzejski tehničar i podnosilac krivične prijave Aleksandar Berkuljan kazao je juče da je više nego očigledno da pretres stanova ne bi riješio osnovni i višedecenijski problem u Narodnom muzeju.

To su, kako je istakao, zle navike i još gora praksa zloupotrebe velikog broja neevidentiranih ili loše evidentiranih predmeta i dokumenata.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

mila

Sad je kasno. Trebalo je to uraditi da se otklone sumnje u bivše direktore. Ovako te sumnje i dalje ostaju.