17 °

max 21 ° / min 14 °

Utorak

16.04.

21° / 14°

Srijeda

17.04.

15° / 10°

Četvrtak

18.04.

13° / 7°

Petak

19.04.

13° / 7°

Subota

20.04.

15° / 5°

Nedjelja

21.04.

12° / 7°

Ponedjeljak

22.04.

14° / 7°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Ljiljana Karadžić preporučuje: Top pet knjiga koje morate pročitati

Izvor: Foto: Ilija Rovinj

Kultura

Comments 0

Ljiljana Karadžić preporučuje: Top pet knjiga koje morate pročitati

Autor: Antena M

  • Viber

Ljiljana Karadžić, istoričarka umjetnosti i likovna kritičarka završila je istoriju umjetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu.

Radila je u Muzeju savremne umetnosti u Beogradu, redakciji za likovnu hroniku Trećeg programa radio Beograda, Centru savremene umjetnosti Crne Gore.

Od 2009. do 2013. je bila urednica časopisa za savremenu umjetnost „Artcentrala“. Od 2015. radi u Narodnom muzeju Crne Gore.

Kustoskinja je prestižnih izložbi u zemlji i inostranstvu i selektorka značajnih likovnih manifestacija.

Takođe je autorka brojnih tekstova, prikaza i monografija o crnogorskoj savremenoj umjetnosti.
 Ovog četvrtka, za čitaoce portala Antena M, preporučuje top pet naslova.

Erland Lu, Dopler

Postmodernistički duh prožet skandinavskom estetikom i duhovitom nonšalancijom karakterističan je za knjigu Erlanda Lua u kojoj glavni junak gubi ambiciju za integrisanjem u postojeći, društveno prihvatljiv sistem, jer više ne vidi njegov smisao.

Neukalupljenost, izopštenost i nepripadanje tjeraju Doplera na eskapizam, dobrovoljno izgnanstvo u prirodu. Kriza savremenog, depersonalizovanog društva koja se na začudan način reflektuje na život Doplera, dovodi ga u zbunjujuće, šokantne situacije koje su bizarne, groteskne, apsurdne, poput na primjer dubokog prijateljstva i suživota sa losom Bongom, ili života na drvetu.

Opisujući filmičnim jezikom pošasti modernog doba kroz prizmu junaka, pisac praviobrte mistifikujući i otopljavajući trivijalne stvari, ili pak, demistifikuje i hladi predstave koje se uobičajeno doživljavaju u naglašeno emocionalnom ključu.

Sa opuštenošću bez ikakve zadrške, Lu sa specifičnim osjećajem za humor koji je jedina moguća samoodbrana od iscrpljujuće, nerazlučive mješavine senzacionalističkog i beznačajnog koju nameće traumatična i na izvjestan način tragična stvarnost, pokazuje istovremeno njenu ispraznost i relevantnost.

Surova istina o nemoći komunikacije, emotivne pustoši, otuđenosti, samodovoljnosti otopljena je skoro lakrdijaškim humorom majstorskim humorom, pa recepcija značenjskih slojeva u moralizatorskom smislu nije odurna, već uzbudljiva i u krajnjoj liniji otrežnjujuća na putu samoočišćenja.

Slobodan Mijušković, Dokumenta za razumijevanje Ruske avangarde

Knjiga je za mene kao istoričarku umjetnosti koju zanima avagardno nasljeđe i njegov uticaj i recepciju u savremnoj umjetnosti veoma važna.

Profesor Slobodan Mijušković je priredio kritičku antologiju tekstova “Dokumenta za razumijevanje Ruske avangarde“ kojomsu obuhvaćeni tekstovi umjetnika nastali između 1910. i 1930. Dokumenta su grupisana u tematske, problemske cjeline pri čemu je vođeno računa o hronološkim odrednicama, naravno, koliko je to moguće, kada se ima u vidu složena, gusto isprepletana mreža pojava koje su se brzo smjenjivale, često preklapale, a ponekad bile izdvojene kao individualne likovne poetike u okviru kompleksnog korpusa ruske avangarde.

Pregledni autorovi uvodi ispred svakog poglavlja služe kao izvjesna vrsta putokaza i omogućavaju čitaocu lakšu recepciju izvornih, žanrovski heterogenih tekstova koji su ne rijetko hermetični, a nekad čak i haotični.

Pojam koji objedinjuje umjetničke prakse i teoretske refleksije i koji gotovo uvijek zauzima centralno mjesto u kritičkim tekstovima ruskih umjetnika, jeste pojam samodovoljnosti, samoutemeljenosti, tj. koncept apsolutne autonomije umjetnosti, koja je podređena isključivo svojim zakonima.

Ali, pristupi umjetnika konceptu samodovoljnosti slikarstva su bili opozitni: na početku razdoblja avangarde (u kubofuturizmu i suprematizmu) bili su bezuslovno afirmativni, da bi u konstruktivizmu samodovoljnost bila radikalno negirana.

Upravo na ovaj fenomen samodovljnosti slikarstva i specifičnosti njegovog plastičkog jezika proisteklog iz novo-definisanih zakona autonomije slikarstva ukazuje Slobodan Mijušković, vodeći čitaocana uzbudljivo putovanje kroz pažljivo selektirane i grupisane izvorne tekstove avangardnih umjetnika.

Naučnim pristupomautor demistifikuje uobičajene romantične i mitske predrasude o umjetnicima i nudi čitaocu objektivan i analitičan pristup relevantnim umjetničkim pojavama i idejama ruske avangarde koje su kapitalno uticale, u formalnom i sadržinskom smislu na čitav niz pojava u modernoj i savremenoj umjetnosti.

Tomas Man, Smrt u Veneciji

Jedan od mojih omiljenih pisaca, veliki mislilac, erudita besprekornog, klasučnogstila koji je kroz svoja djela dao duboku i veličanstvenuanalizu svog vremena je Tomas Man.

Njegove knjige „Čarobni brijeg“, „Budenbrokovi“ i „Lota u Vajmaru“ su obilježili moje formativne godine. Ipak bih izdvojila novelu „Smrt u Veneciji“, kao simboličku priču o borbi između dionizijskog i apolonskog principa u umjetniku.

Fon na kome se odvija narativ je dekadentno – buržoaski milje Venecije s početka 20. vijeka, u koju ugledni književnik Gustav Fon Ašenbah dolazi na ljetovanje. U pomalo sablasnoj atmosferi grada koji je osuđen na propadanje, a koja je majstorski dočarana, protagonista postaje opsjednut ljepotom dječaka Tađa, i ta fascinacija će kod njega pokrenuti niz filozofskih pitanja i preispitivanja.

U dječaku vidi otjelovljenje vječne mladosti, ljepote i umjetničkog savršenstva, za kojima je on tragao i u svojim djelima. Prizivajući platonski dijalog Sokrata i Fedra, po kome je ljepota „jedina forma duhovnog, koju možemo da prihvatimo našim čulima...", Fon Ašenbah nalazi opravdanje za svoju opsjednutost koja je lišena seksualnih konotacija, i koja je u zoni filozofsko-estetskih pitanja.

Divljenje ljepoti, koje može je karakteristično za umjetnike, prerasta u skoro patološku opčinjenost koja se neminovno završava smrću protagoniste. Ovo remek djelo je pretočeno i u film Viskontija, i čini mi se da je to jedan od rijetkih filmova koji je uspio da prenese poetiku i snagu književnog djela.

Frančeska Rigoti, Filozofija malih stvari

Frančeska Rigoti u fokus svojih fenomenoloških istraživanja u ovoj knjizi stavlja male, neupadljive, obične predmete poput krčaga, pegle, makaza, kante za otpatke.

Obično su predmeti filozofskih opservacija velike, univerzalne teme, i često nose dozu pretencioznosti. Rigoti u malim, efemernim stvarima nalazi skrivena značenja, stvarajući neočekivana i nepredvidljiva iskliznuća u strukturnoj logici našeg mišljenja i pogleda na svijet, što za posljedicu ima otežanu percepciju čitaoca.

Ishod postupka je dezautomatizacija svjatonazora čitaoca, mijenjanje njegovih estetskih navika i u krajnjem, povećanje osjetljivosti u poimanju svijeta. Male stvari ne obavezuju na vječnost, velike teme, ne opterećuju, najčešće ne pretenduje na javnost, one su jednostavno prisutne. Njihov tajni tajni život seodvija izvan polja neposredno vidljivog i opipljivog.

Dopunjavanjem i sadejstvom efemernog i uzvišenog, spajanjem nesrodnih realnosti, autorka stvara iskru poezije koja zaposjeda čitaoca. Neuhvatljivim procesima preobražaja materijalnog u spiritualno, Rigoti je uspjela da zonu efemernog, materijalnog prevede u sferu neprolaznog, transcedentnog, navodeći čitaoca da drugačije i dublje shvati svijet malih stvari koje ga okružuju,i da u njemu pronađe lijepo, dobro i istinito.

Andre Breton, Nađa

Čudni, poetski roman „Nađa“ oca nadrealizma Andre Bretona može se shvatiti i kao sublimacija filozofskog i umjetničkog pokreta nadrealizma koji je radikalno preokrenuo tok umjetnosti.

Iako fabula u klasičnom smislu u romanu izostaje, i ne odgovara logičnom nizanju događaja koje čitalac očekuje, kao nit koja povezuje sve i drži strukturu knjige „na okupu“ je lik djevojke Nađe kojom je autor opsjednut, aza koju se čitalac pita da li je stvarna osoba ili fantazmagorija, jer i pripovjedača i čitaoca odvlači izvan zakona logike.

Ova ambivalentnost uvodi čitaoca u zonu iracionalnog, podsvjesnog, zonu neprozirnog, nediferenciranog, neizrecivog, gdje se ruši jezik, gdje život i smrt postaju dio istog neodređenog fenomena, gdje biće i svijet klize u ništavilo. Integralni dio knjige su i fotografije predmeta, mjesta i osoba sa kojima je autor dolazio u dodir, a koje ostavljaju dubok trag u njegovoj podsvijesti, trag vremne u kojem Nađa ponekad postoji kao stvarna, a ponekad kao metafizička projekcija.

U skladu sa Manifestom nadrealizma u kome Breton kaže: »Rado zamišljamo romane koji se ne mogu završiti, kao što postoje problemi koji ostaju neriješeni«, roman Nađa nema jasan kraj, otvoren je i raspoloživ za različite mogućnosti u traganju za sopstvenim identitetom.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR