17 °

max 17 ° / min 8 °

Srijeda

24.04.

17° / 8°

Četvrtak

25.04.

15° / 8°

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

19° / 11°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

25° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
OKF objavio knjigu ''Sizifova sreća" Ivana Lovrenovića

Kultura

Comments 0

OKF objavio knjigu ''Sizifova sreća" Ivana Lovrenovića

Autor: Ana Ašanin

  • Viber

Knjiga „Sizifova sreća“ Ivana Lovrenovića, zbirka razgovora i hronika obavljenih u periodici od 80-tih godina do danas, objavljena je u izdanju Otvorenog kulturnog foruma sa Cetinja i Synopsisa iz Zagreba.

Za izdavače su potpisani Goran Martinović i Ivan Pandžić, a urednik izdanja je Milorad Popović.

Likovna urednica je Ana Matić, dok je naslovnu stranu uradio Lazar Pejović.

Kako kaže autor u predgovoru, „desetljeća koja buhvaćaju tekstovi u ovoj knjizi, po dubini promjena i po drastičnosti lomova što su ih unijela u privatne živote ljudi i u njihov društveni život, vrtoglavija su od stoljeća. Jednoga će dana o tim promjenama i o tim desetljećima, možda, pisati historičari istraživačis mudre distance, i znati o njima mnogo više i sigurnije od nas, svjedoka i sudionika.“

„I sam obuhvaćen tim promjenama i lomovima, u privatnom i u javnom životu, autor danas s određenom pouzdanošću može reći samo jedno.

Na mjesto sigurnosti s kojom je – dok je trajalo svjedoštvo i sudioništvo – mislio da zna sve najvažnije što se treba i mora znati, o čemu se treba i mora svjedočiti, stupila je danas rezignacija, a na mjesto apodiktičnosti kojom se nekad izgovaralo to što se imalo izgovoriti, stupila je sumnjičavost, autoironija.

To ne znači promjenu stavova o ključnim događajima, ulogama, politikama; to dolazi iz osjećaja promašenosti i uzaludnosti svih napora i nastojanja – vlastitih i tuđih – da stvari ne pođu baš onako kako su pošle, i kako idu i danas: putom sveobuhvatne atrofije društvenoga smisla i racionaliteta.

I sve se češće javlja novim glasom kojim, kao iz potaje, skeptično došaptava: ne daje li ti nova stvarnost razlog i nalog za provjeru svega što si nekad pisao i izgovarao? Treba li uopće i reći da se pri tome najprije i najviše, možda i jedino, misli na Bosnu“, zapisao je Ivan Lovrenović.

Ivan Lovrenović rođen je 1943. u Zagrebu. Odrastao je u Mrkonjić-Gradu (Bosna) gdje je završio osnovno školovanje. U Zagrebu je završio gimnaziju i filozofski fakultet (južnoslovenske književnosti, jezik, etnologija). Radio u Mrkonjić-Gradu kao gimnazijski profesor i u Sarajevu kao urednik (Odjek, Veselin Masleša, Svjetlost). Od 1993. do 1997. godine u egzilu s porodicom (Zagreb, Berlin). Živi u Sarajevu.

Objavio je tridesetak knjiga (ritmizirana proza, romani, kulturnoistrijske studije, eseji i hronike, književne antologije). Godine 2005. izašla su mu „Izabrana djela“ u osam knjiga (Durieux, Zagreb).Knjiga o kulturnoj istoriji Bosne i Hercegovine „Unutarnja zemlja“ objavljena mu je u prijevodima na njemački, engleski, mađarski i češki jezik.

U izdavačkoj kući Synopsis (Sarajevo–Zagreb) uređuje biblioteku „Iz Bosne Srebrene“ (izabrani spisi bosanskih franjevaca od 17. do 20. stoljeća). Do sada je u njoj izašlo deset tomova. Nagrada „Midhat Begić“ 2009. godine za esej Ivo Andrić, paradoks o šutnji. Nagrada „Meša Selimović“ 2014. godine za roman „Nestali u stoljeću“. Nagrada „Mirko Kovač“ 2016. godine za knjigu eseja „Isus u Ahmićima“.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR