10 °

max 15 ° / min 9 °

Srijeda

24.04.

15° / 9°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

17° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 11°

Ponedjeljak

29.04.

25° / 14°

Utorak

30.04.

25° / 16°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Rama slika na dokumentima iz kabineta

Kultura

Comments 0

Rama slika na dokumentima iz kabineta

Autor: Mirjana Dragaš

  • Viber

Premijer Albanije Edi Rama izložio je svoje umjetničke radove u jednoj berlinskoj galeriji. On je političar, ali je i umjetnik, a za svoje akvarele koristi specifičan materijal: dokumenta koja su mu pod rukom u kabinetu.

Rama (54) slika na dokumentima i papirima koje koristi u svakodnevnom životu. Često te crteže zatim štampa kao tapete i prodaje ih čak i za 30.000.

Na izložbi u Berlinu, kao i prethodno u Tirani, izložen je, između ostalog, i rad na pismu njemačkoj kancelarki Angeli Merkel, kao i onaj na pismu albanskom predsjedniku Iliru Meti o naimenovanju ministra unutrašnjih poslova.

Izložba pod nazivom "Radovi" (Works) otvorena je u berlinskoj galeriji "carlier i gebauer" do 9. marta 2019.

U intervjuu za DW, Rama navodi da crteži nemaju nikakve veze sa politikom.

"Jednostavno crtam. Crtam tokom sastanka, crtam tokom telefonskih razgovora, u pauzama. To je veoma prirodan proces. Ruka prati oko i oko prati ruku, dok je fokus na diskusiji, na radu, na odlukama koje treba donijeti, pitanjima koje treba riješiti", rekao je Rama.

Mediji u Njemačkoj ga opisuju upravo kao sipmatizera kancelarke Merkel, a na pitanje da li je u nečemu razočaran kada je u pitanju njena politika prema Balkanu, Rama kaže da apsolutno nema razloga da bude razočaran.

"Ona je istinski prijatelj svih naroda u regionu, vizionar jedne krajnje jasne budućnosti. I, iznad svega, ona je fantastičan primjer lidera, hrabra baklja naše ideje", rekao je Rama.

A na to što se čini da se Albanija približava SAD, koje trenutno vrše pritisak po pitanju Kosova, Rama kaže da su SAD posvećene i podržavaju Kosovo.

"Ono ne bi moglo biti oslobođeno stiska Beograda i ne bi moglo biti nezavisna država kakva je danas bez Sjedinjenih Američkih Država. SAD takođe iz pozadine pružaju ogromnu podršku razvoju demokratije u Albaniji i od prvog dana jasno je izražena želja Albanije za strateškim partnerstvom sa Sjedinjenim Državama, bez obzira na to ko je u vladi, levica i desnica”, naveo je Rama za DW.

Kako dodaje, kada je u pitanju odnos Beograda i Prištine, dijalog je neophodan i trebalo bi ga okončati. Kaže da podržava svaki sporazum koji ima nedvosmislenu podršku SAD i EU.

A kako vidi budućnost Albanaca u Sjevernoj Makedoniji nakon postignut Prespanskog sporazuma?

"Vjerujem da je to bio apsolutno važan istorijski korak. Bilo je potrebno mnogo vremena, bilo je zastoja, sukoba i prepreka, i bilo je potrebno hrabro vođstvo da se postigne sporazum koji, na kraju, oslobađa region od velike krize i otvara perspektive svim narodima koji su uključeni u taj proces, i Makedoncima i Albancima", kaže Rama.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR