12 °

max 14 ° / min 6 °

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 6°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

13° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Petak

26.04.

15° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Sjajne reakcije publike: Makadu istaknuto mjesto u kulturi

Kultura

Tag Gallery
Comments 0

Sjajne reakcije publike: Makadu istaknuto mjesto u kulturi

Autor: Ana Ašanin

  • Viber

Odlična selekcija predstava, raznolikost žanra, aktuelne domaće i regionalne dramske produkcije i koprodukcije i ove godine pokazali su se kao veoma uspješan recept pa je KIC-ova Manifestacija kamernih dramskih ostvarenja - MAKADO za pet dana privukla blizu 1000 posjetilaca.

Kako je saopšteno, na startu ovogodišnjeg izdanja manifestacije, našao se „Bog masakra“ u produkciji pozorišta „Zetski dom“ sa Cetinja, čiju režiju potpisuje Siniša Evtimov, a tekst Jasmina Reza. 

Jednu savremenu, većini blisku priču o običnim ljudima, moralu, poljuljanim vrijednostima, dvostrukim aršinima, izuzetnom glumom ispričali su Omar Bajramspahić, Vule Marković, Jelena Đukić i Marija Maša Labudović. Publika je burnim aplauzima i iskrenim smijehom nagradila ekipu predstave, uz pohvale. 

Sjajne utiske posjetioci su ponijeli i sa monodrame „Oskar i mama Roz“ sa izvrsnom beogradskom glumicom Vesnom Čipčić, po bestseleru Erika Emanuela Šmita, a u režiji Nebojše Bradića. Potresna i emotivna priča o desetogodišnjaku Oskaru koji boluje od leukemije izazavala je suze kod većine u publici, a i sama Vesna Čipčić bila je dirnuta iskrenim reakcijama publike, briljantno donoseći priču o životu i smrti, o beskrajnoj nadi da u svakom novom danu treba da pronađemo i najmanju radost, dodaje se u saopštenju. 

Treće veče MAKADA bilo je u znaku predstave „Gospođa Bovari“ u produkciji ATAK-a i Centra za kulturu Plužine.

Publici je prikazano savremeno dramsko čitanje klasičnog romana francuskog pisca Gistava Flobera. Inovativna režija Zorana Rakočevića i nadahnuta gluma Anđelije Rondović, Slaviše Grubiše, Zorana Dragićevića i Jovana Dabovića oživjela je na sceni priču o preljubi, časti i malograđanskom licemjerstvu. Ovacije i aplauzi pratili su izvođenje komada u kojem je uživalo oko 500 ljubitelja teatra.

Kolašinski „Korifej teatar“ predstavio se komedijom „Žena koja je skuvala svog muža“. Crna komedija Debija Izita u kolektivnoj režiji aktera komada Marije Đurić, Anđelije Rondović i Đorđija Tatića nasmijala je publiku dovitljivim preokretima u ljubavnom trouglu, ispunjena preljubom i neiskrenim obećanjima.

Posljednjeg, petog dana manifestacije nastupili su Zijah Sokolović i Dražen Šivak u predstavi „Demokratija / Demokracija“.

Kako se dodaje, maestralni Sokolović u partnerskoj igri sa Draženom Šivakom, uz minimalnu rekvizitu i bez scenografije prikazali su na osoben, satirično - komičan način, razvojni put demokratije kao društvenog uređenja od antičke Grčke do danas, pozivajući se na citate iz Šekspirovih i antičkih komada. Sa neskrivenim simpatijama, publika je pozdravila izvođenje komada, u kojem je i sama učestvovala kao dio dramskog zbivanja.

„MAKADO“ već poprima status tradicionalne pozorišne manifestacije na našoj kulturnoj sceni, a povjerenje koje mu publika poklanja, prepune sale i odlične kritike, dodatna su motivacija organizatoru, KIC-u „Budu Tomović“, da se i u narednom periodu istraje na kvalitetu afirmišući pozorišnu kulturu u Podgorici i Crnoj Gori, a uz podršku Glavnog grada, zaključeno je u saopštenju. 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR