11 °

max 13 ° / min 8 °

Četvrtak

18.04.

13° / 8°

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

11° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 7°

Utorak

23.04.

12° / 11°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Na aukciji u Beogradu prodato sedam radova crnogorskih umjetnika

Kultura

Comments 1

Na aukciji u Beogradu prodato sedam radova crnogorskih umjetnika

Autor: Ana Ašanin

  • Viber

Na aukciji slika i antikviteta, koja je u nedjelju veče održana u zemunskom Madlenijanumu, prodato je sedam djela crnogorskih likovnih umjetnika Mila Milunovića, Petra Lubarde, Luke Berberovića, Veselina Venja Bastaća i Uroša Toškovića.

Iz aukcijske kuće "Madl’Art“ za Pobjedu su potvrdili da su prodata dva rada Uroša Toškovića - ,,Bez naziva“ (kombinovana tehnika, početna cijena 250 eura) i "Dvije figure“ (tuš, početna cijena 200 eura), dva djela Mila Milunovića - "Kompozicija sa jonskim stubom“ (gvaš, početna cijena 1.200 eura) i "Planinski predio“ (ulje na šperu, početna cijena 3.200 eura), ulje na kartonu "Cetinje“ Veselina Venja Bastaća (početna cijena 250 eura) i ulje na platnu "Mrtva priroda“ Luke Berberovića (početna cijena 300 eura). Ulje na platnu "Igra vatre“ Petra Lubarde ponuđeno je za 2.800 eura.

''Riječ je o klasičnom Lubardi, kupljenom u galeriji na Kosančićevom vijencu. Ima sada Lubardinih slika koliko hoćete, među njima i mnogo falsifikata, ali ova slika je iz 1969. godine i potvrđena je kao original. Specifična je i po tome što je urađena tehnikom ulja na platnu kaširanom na lesonitu '' kazao je za "Blic“ direktor aukcijske kuće "Madl’Art” Dejan Popović.

Iz aukcijske kuće "Madl’Art“ Pobjedi nijesu željeli da otkriju po kojim cijenama su pomenuta djela prodata, uz obrazloženje da to nije uobičajena praksa i politika kuće.

Na aukciji su se našla i djela Mire Brtke, Uroša Predića, Mersada Bebera, Dimitrija Popovića, Ljube Popovića, Kemala Ramujkića, Miloša Šobajića, Vlade Veličkovića…

U ponudi su bili i akvareli Dada Đurića sa početka pedesetih (prije odlaska u Pariz) - "Šjora Meri“ i "Cetinje“, koji su procijenjeni na 1.600, odnosno 1.200 eura.

Istoričarka umjetnosti i direktorica galerije „Haos“ Borka Božović nedavno je za Pobjedu kazala da u Srbiji postoji veliki interes za radove umjetnika iz Crne Gore.

Nije nepoznato da se neki među njima smatraju najvećima na jugoslovenskom prostoru, pa i šire.

Naročito se cijene i traže djela Petra Lubarde, Mila Milunovića i Dada Đurića.

Đurić tek treba da dobije mjesto koje zaslužuje i taj napor da se adekvatno predstavi cjelokupnoj svjetskoj javnosti mora da učini baš Crna Gore, njene institucije i pojedinci u saradnji sa svima koji posjeduju njegova djela - istakla je Božović.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Marko

Ne znam zasto svi portali vrte ovu bruku od juce. Sedam slika najpoznatijih crnogorskih slikara ponudjeno na prodaju po pocetnoj cijeni od oko 10.000 eura. Mizerno. Mi ocekujemo da puno, puno, vise od toga vrijedi samo jedna slika Lubarde ili Djurica. Bar se tako prica.