9 °

max 15 ° / min 7 °

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 7°

Utorak

23.04.

12° / 11°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

15° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Simpozijum skulpture u Danilovgradu manifestacija od posebnog značaja

Kultura

Comments 0

Simpozijum skulpture u Danilovgradu manifestacija od posebnog značaja

Izvor: Pr centar

Autor: Jelena Grbović

  • Viber

Internacionalni simpozijum skulpture u Danilovgradu dobio status manifestacije od posebnog značaja za kulturu Crne Gore
Danilovgrad, PR pres servis - Ministar kulture Aleksandar Bogdanović i predsjednica Opštine Danilovgrad Zorica Kovačević potpisali su danas Sporazum o statusu i organizaciji manifestacije Internacionalni simpozijum skulpture kojim on postaje manifestacija od posebnog značaja za kulturu Crne Gore.

Ministar Bogdanović je, nakon potpisivanja Sporazuma, istakao da taj dokument predstavlja važan okvir koji definiše saradnju Ministarstva i Opštine na realizaciji Internacionalnog simpozijuma skulpture, koji već, kako je podsjetio, gotovo pola vijeka okuplja renomirane umjetnike iz svijeta vajarstva.

„U ovom gradu su, pored domaćih vajara, boravili i radili umjetnici sa različitih strana svijeta, stvarajući prijateljske veze sa građanima Danilovgrada i crnogorskim umjetnicima. Upravo zahvaljujući ovome dolazilo se do sinergije svjetske prakse i lokalnog entiteta, ali i međunarodne promocije umjetničkih i kulturno-istorijskih vrijednosti Danilovgrada i Crne Gore“, naveo je ministar Bogdanović.

Prema njegovim riječima, brojna skulptorska djela postala su vrijedni eksponati, koji su na, kako je rekao, jedan specifičan način oplemenili eksterijer ovdašnje galerije i obezbijedili mu simboličku prepoznatljivost. „Ne treba zanemariti ni činjenicu, da ovaj „umjetnički park“ u Danilovgradu ima veliki uticaj na razvijanje kulturnog turizma i na raznovrsnost ukupne turističke ponude Crne Gore“, istakao je ministar Bogdanović.

Predsjednica Opštine Kovačević je podsjetila da Umjetnička kolonija u Danilovgradu skoro pola vijeka organizuje Internacionalni simpozijum skulpture.

„Od danas, Ministarstvo kulture i Opština Danilovgrad će u partnerskom odnosu pripremiti Internacionalni simpozijum skulpture koji će ove godine biti održan u septembru. Veoma nas raduje da smo ovaj sporazum potpisali kada naša Opština slavi 150 godina postojanja“, rekla je predsjednica Opštine Kovačević.

Ona je najavila da će ove sedmice biti raspisan tender za izvođača radova na rekonstrukciji Zavičajnog muzeja u Danilovgradu, navodeći da je tenderska dokumentacija završena. „Sredstva za rekonstrukciju Zavičajnog muzeja u potpunosti je obezbijedilo Ministarstvo kulture, a sredstva za izradu projekta i za nadzor je obezbijedila Opština“, istakla je predsjednica Opstine Kovačević.

Kako su istakli potpisnici Sporazuma, tim dokumentom Ministarstvo i Opština su se obavezali da posvećeno rade na unapređenju stručnih kapaciteta međunarodne vajarske kolonije, na redefinisanju programskog koncepta u skladu sa savremenim međunarodnim umjetničkim praksama, na jačanju međunarodne saradnje i vizibiliteta samog Simpozijuma, ali i na razvijanju odgovarajućih pratećih kulturno-umjetničkih sadržaja iz oblasti likovne umjetnosti, vizuelnih umjetnosti i dizajna, arhitkture, kreativnih industrija, kojima se doprinosi afirmaciji i valorizaciji kulturnih i turističkih potencijala Opštine Danilovgrad i Crne Gore.

U skladu sa potpisanim Sporazumom, manifestacija će biti organizovana na partnerskoj osnovi i biće finansirana sredstvima Ministarstva kulture i Opštine Danilovgrad.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR