Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Pavel Pavlikovski dobitnik Počasnog Srca Sarajeva

| Postavio/la: Ana Ašanin

Pavel Pavlikovski dobitnik Počasnog Srca Sarajeva

Sarajevo Film Festival će za 25. rođendan ugostiti reditelja Pavela Pavlikovskog, kome će odati priznanje doprinos filmskoj umjetnosti i prijateljstvo koje ga povezuje sa Sarajevom i Bosnom i Hercegovinom.

Velikom filmskom autoru će biti uručeno Počasno Srce Sarajeva.

Pavlikovski je već bio gost Sarajevo Film Festivala 2014. kada je predstavio film Ida, te prošle godine, kada je Hladni rat otvorio festival, saopšteno je iz Sarajevo Film Festivala.

Rođen 1957. godine u Varšavi, Pavlikovski je kao 14-godišnjak iz Poljske prvo otišao u Veliku Britaniju, zatim u Njemačku i Italiju, prije nego što se 1977. skrasio u Velikoj Britaniji. Studirao je književnost u Londonu i Oksfordu. Kasnih 1980-ih počeo je da radi dokumentarne filmove za BBC.

Njegovi dokumentarci, među kojima su Od Moskve do Pietushkog: putovanje sa Benediktom Jerofejevim (1990), Dostojevski na putu (1991), Srpska epika (1992), Na odmoru sa Žirinovskim (1995), osvojili su brojne međunarodne nagrade, uključujući Emmy i Prix Italia.

Godine 1998. okrenuo se fikciji niskobudžetnim TV filmom Kradljivci auta, nakon kojeg su uslijedili igrani filmovi Posljednje utočište (2000) i Moje ljeto ljubavi (2004), za koje je potpisao scenario i režiju.

Oba filma osvojila su nagrade Britanske akademije filmske i televizijske umjetnosti (BAFTA) i mnoge druga priznanja na festivalima širom svijeta.

U najnovijem filmu Hladni rat, Pavlikovski je kroz istorijsku ljubavnu priču (nadahnutu stvarnim životom njegovih roditelja), kreirao bezvremenu stvarnost.

Film je osvojio brojna priznanja, počev od nagrade za najbolju režiju na Festivalu u Kanu 2018, a trijumfirao je i na 31. dodjeli Evropskih filmskih nagrada, osvojivši nagrade za najbolji film, režiju, scenario i glumicu (Džoana Kulig).

Hladni rat je nominovan za Oskara 2019. u tri kategorije: za film van engleskog govornog područja, režiju i fotografiju (Lukas Žal).

Ostavi komentar

0/300