21 °

max 21 ° / min 14 °

Utorak

16.04.

21° / 14°

Srijeda

17.04.

15° / 10°

Četvrtak

18.04.

13° / 7°

Petak

19.04.

13° / 7°

Subota

20.04.

15° / 5°

Nedjelja

21.04.

12° / 7°

Ponedjeljak

22.04.

14° / 7°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
"Sačuvaćemo Kotor na listi UNESCO-a"

Kultura

Comments 0

"Sačuvaćemo Kotor na listi UNESCO-a"

Izvor: Mina

Autor: Vladana Jovanović

  • Viber

Crna Gora će sačuvati Kotor na Listi svjetske baštine UNESCO-a, kazao je ministar kulture Aleksandar Bogdanović i dodao da je sva ta područja neophodno zaštititi i obezbijediti njihov održivi razvoj.

Kako je saopšteno Iz Ministarstva kulture, Bogdanović je posjetio sjedište UNESCO i razgovarao sa generalnom direktorkom te organizacije Odri Azule, a sastanak je bio posvećen stanju u područjima koja je Crna Gora do sada upisala na UNESCO listu, ali i novim nominacijama.

Bogdanović je kazao da je posebno zadovoljan što Crna Gora ima četiri upisa na UNESCO Listi svjetske baštine, dva samostalna - Prirodno i kulturno-istorijsko područje Kotora i Nacionalni park Durmitor i dvije multinacionalne nominacije - Stećci - srednjovjekovna groblja i Venecijanska utvrđenja od XVI do XVII vijeka.

Prema njegovim riječima, to svjedoči o bogatstvu prirodne i kulturne bastine.

Na sastanku je, kako su rekli iz Ministarstva, posebna pažnja posvećena stanju Prirodnog i kulturno-istorijskog područja Kotora.

Bogdanović je upoznao direktorku Azule sa svim aktivnostima koje je Crna Gora preduzela kako bi, u saradnji sa međunarodnim ekspertima u toj oblasti sačuvala izuzetne univerzalne vrijednosti područja.

Prema njegovim riječima, usvajanjem Akcionog plana za dostizanje zahtjeva Komiteta iz Istanbula 2016. godine, Vlada je pokazala spremnost da se posvećeno bavi rješavanjem tog pitanja i pozicionirala ga visoko na listi prioriteta.

“Zato sam uvjeren da ćemo uz podršku UNESCO sačuvati Kotor na UNESCO Listi svjetske bastine" naveo je Bogdanović.

Azule je kazala da je zadovoljna povodom napora koje država čini i istakla da UNESCO sa posebnom pažnjom prati aktivnosti svih zainteresovanih strana na Području, navodeći da je progres evidentan i da se očekuje od Crne Gore da nastavi da djeluje u pravcu ispunjavanja UNESCO zahtjeva.

Kako se ove godine obilježava 40 godina od upisa Kotora na UNESCO listu razgovarano je o aktivnostima koje država planira tim povodom, ali i o prijedlozima i mogućnostima za uključenje UNESCO u proslavu tog značajnog jubileja.

Bogdanović i Azule su razgovarali i o stanju u Nacionalnom parku Durmitor i neophodnosti dosljedne implementacije preporuka iz Izvještaja UNESCO savjetodavne misije.

“Sagovornici su se saglasili da je u svim zaštićenim područjima neophodno zaštititi UNESCO vrijednosti, ali istovremeno i obezbijediti njihov održivi razvoj, što je moguće samo uz dobru koordinaciju svih partnera u procesu”, kaže se u saopštenju.

Kako se navodi, bilo je riječi i o novim nominacijama, transnacionalnoj nominaciji bukovih šuma, kroz lokalitet Biogradska gora i nominaciji nematerijalnog dobra Bokeljska mornarica na Reprezentativnu listu nematerijalne baštine čovječanstva.

"Imajući u vidu da je nominacioni dosije Bokeljske mornarice zadovoljio sve tehničke kriterijume za upis, sa nestrpljenjem iščekujemo odluku Komiteta o upisu prvog nematerijalnog kulturnog dobra Crne Gore na Listu", kazao je Bogdanović.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR