16 °

max 16 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

16° / 8°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 14°

Srijeda

01.05.

20° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Knjige zahvaljujući kojima je postao pisac: Preporuke Rodoljuba Ćorića

Kultura

Comments 0

Knjige zahvaljujući kojima je postao pisac: Preporuke Rodoljuba Ćorića

Autor: Nikoleta Rakočević

  • Viber

Rodoljub Ćorić je pisac, osnivač RTV Mojkovac, Mojkovačkih novina i dobitnik nagrade Društva novinara Crne Gore za 2018.

Bio je na čelu Centra za kulturu „Nenad Rakočević“ osam godina. Festival „Mojkovačka filmska jesen“, koji je prošle godine doživio 43. izdanje, posljednjih godina povratio je stari sjaj njegovim prepoznatljivim angažovanjem.

Kaže da se najviše plaši da će proći malen ispod zvijezda, ali njegov doprinos kulturi u gradu na Tari kao i njegovo književno stvaralaštvo je odavno pokazalo da je taj njegov strah neopravdan.

Autor je šest knjiga, četiri knjige poezije i knjiga proze „Priručnik samoće“ i „Priručnik samoće II“. Njegova djela su prevođena na makedonski i bugarski jezik.

Desetak istih knjiga uvijek je na njegovom radnom stolu bez obzira na to koja nova djela ga zaposijedaju. To su, kaže, knjige koje su imale veliki uticaj na začetak njegovog puta i odluke da postane pisac.

Za portal Antena M, izdvaja pet naslova, a posebno ih preporučuje onima koji su sebi samima najveća nepoznanica i žele otkriti ili obogatiti tu riznicu raznih ali moguće uspavanih i skrivenih mogućnosti.

***

Viktor Igo, Jadnici

Ovaj vijek i njegova djeca, možda nemaju baš strpljenja za takvo štivo. Za jedan od najduže napisanih romana u istoriji. Možda ima i nepotrebnog “razvlačenja“ stranica i opisa događaja van glavnog junaka i radnje, ali i to je dio priče pa i stila tog vremena. Priča o Žanu Valžanu je priča o ljubavi, patnji, savjesti, o zakonu i pravdi, njihovom mimoilaženju koje uvijek plaćaju pravednici ali na kraju ipak pobijedi- pravda! Uvijek i iznova se vratim Igou. Da se podsjetim kako je stvarao maestro, kakvu čudesnu muziku kosmičke snage je komponovao riječima.
„Jadnike“ je Gardijan nazvao “bezvremenim remek-djelom”.

Džek London, Martin Idn

“Godinama sam živio u društvu s priviđenjima, umjesto s ljudima i ženama, boljih drugova nijesam našao ni ljepše lirike nego što je njihova” - stihovi su iz ovog romana koji mi je otkrio nove horizonte. Kada sam ga pročitao bio sam podgorički student, brucoš ali potom nikada više isti. Jednostavna priča sa čudesnim porukama sanjarima, kako se može i to - san doživjeti i potom opet usniti!

“Martin Idn”- priča koju volim.

Rajner Marija Rilke, Pisma mladom pjesniku

Knjižica savjeta mladom piscu od nekih šezdesetak stranica ali nevjerovatno jakih poruka. Čita se za sat, a poruke koje nosi ostaju urezane u pamćenju – zauvijek!

Artur Šopenhauer, O geniju

Djetinjstvo i ranu mladost proveo sam u drugim svjetovima kroz koje sam prolazio - čitanjem. Ovu knjigu pročitao sam u tom dobu sa nekih 16-17 godina, a podsjetim je se i danas. Čudesni Šopenhauer i njegovo besmrtno djelo! Moj spisateljski rad ćete lako prepoznati jer je prepun samoispitivanja, tumačenja, prožetih uticajem njegove filozofske misli. Smatram i znam da volja ima čudesnu snagu ali i da svijet nije ružičast. Treba proći kroz život sa težnjom ka savršenstvu. Tada ima smisao.

Sjajna knjiga eseja!

Viktor Igo, Čovjek koji se smije

Čovjek koji se smije ili Majstor i Margarita ili jedno djelo ovog doba - „Homo mašina“, od mr Željka Rutovića? Po meni jednog od trenutno najvrednijih teoretičara i mislilaca, ne samo kod nas već mnogo šire i zavređuje pažnju da bude ovdje. No, dali ste mi mogućnost odabira odnosno preporuke pet knjiga i ostaću u romantizmu i ponoviti pisca sa vrha ljestvice, Viktor Igo i „Čovjek koji se smije“ je peta knjiga koju preporučujem za čitanje.

Njegovo slikanje društvene zbilje i sudbine pojedinca tog vremena, koje se gotovo može preslikati i danas. Obraćanje u Domu lordova glavnog junaka Gvinplena riječima: „Ja sam onaj koji dolazi sa dna. Milordi, vi ste velikaši i bogataši. To je opasno. Vi za sebe iskorišćavate noć. Ali, pripazite, postoji još viša sila: dan. Zora je nepobjediva. Ona će svanuti!”- je scena koju uvijek imam u glavi i od koje zadrhtim stapajući se sa junakom i njegovim riječima i u osami i među ljudima. Zora ima svoju misiju - protjerivanja mraka!

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR