Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Filmski program ''Cinema studio'' u CNP-u

| Postavio/la: Ana Ašanin

Filmski program ''Cinema studio'' u CNP-u Foto: Prtintscreen

U okviru filmskog programa CNP-a pod nazivom Cinema Studio 21, 22. i 28. marta će, premijerno u Podgorici, biti prikazana dva nagrađivana filmska ostvarenja koja su izazvala najviše pažnje u 2018.

Cinema studio je program Crnogorskog narodnog pozorišta, namijenjen ljubiteljima autorskog filma koji će biti u prilici da vide ostvarenja koja u Crnoj Gori teško dolaze do bioskopskih dvorana.

Prva dva ostvarenja koja će, u saradnji sa Filmskim centrom Crne Gore, biti prikazana u ovom programu su filmovi koji su bili nominovani u kategoriji najbolji evropski film na dodjeli nagrada Evropske filmske akademije i u čijem znaku prolazi ova filmska sezona.

Program Cinema studia biće otvoren najboljim evropskim filmom po izboru Evropske filmske akademija (EFA), ostvarenjema velikog poljskog reditelja Pavela Pavlikovskog „Cold war“(“Hladni rat”).

Pavlikovski je dobio i Oskara za najbolji film van engleskog govornog područja sa prethodnim filmom “Ida”. “Hladni rat”, priča o jednoj strastvenoj ljubavnoj vezi pedesetih godina prošlog vijeka, premijerno je prikazana na festivalu u Kanu gdje je Pavlikovski nagrađen kao najbolji reditelj.

“Hladni rat” apsolutni je pobjednik EFA, gdje je dobio pet nagrada od šest za koliko je bio nominovan.

Pavel Pavlikovski je po mišljenju članova Evropske filmske akademije najboji reditelj i scenarista, Džoana Kulig je najbolja glumica, a Jaroslav Kaminski je najbolji montažer.

Uz priznanje za najbolji evropski film, “Hladni rat” nominovan i za najbolji film van engleskog govornog područaj na nedavno završenim Oskarima, jedno je od ostvarenja koje je snažno obilježilo prethodnu filmsku sezonu.

Kritičari ističu i sjajnu fotografiju za koju je bio zadužen Lukaš Žal koji je sa Pavlikovskim radio i na filmu “Ida”

Zanimljivo je da je Pavlikovski i sa “Idom” dobio pet priznanja na dodjeli Evropskih filmskih nagrada što ga čini jednim od najuticajnijih reditelja u Evropi. Film je na repertoaru 21. i 22. marta u 20.30h na Sceni Studio.

Drugi film koji će publika CNP-a moći da pogleda u okvira programa Cinema studio je „Happy as Lazzaro“ (“Srećan kao Lazaro”) italijanske rediteljke Aliće Rohvaher, takođe premijerno prikazan na Kanskom filmskom festivalu gdje je nagrađen za najbolji scenario.

Osim nominacija za najbolji film, na EFA dodjeli nagrada “Srećan kao Lazaro” imao je još tri nominacije, a na kraju je dobio specijalno priznanje. Ovaj film je priča o “kraljici cigareta” i kraljevstvu koje kontroliše, farmi na kojoj radnike tretira kao robove. Film je na repertoaru 28. marta.

Cijena ulaznice je 3€.

Ostavi komentar

0/300