16 °

max 16 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

16° / 8°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 14°

Srijeda

01.05.

20° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Top pet knjiga: Kemal Musić za čitaoce Antene M preporučuje djela iz svoje biblioteke

Kultura

Comments 0

Top pet knjiga: Kemal Musić za čitaoce Antene M preporučuje djela iz svoje biblioteke

Autor: Nikoleta Rakočević

  • Viber

Direktor Javne ustanove „Ratkovićeve večeri poezije“ Kemal Musić, rođen je 1972. u Godijevu kod Bijelog Polja.

Bio je dugogodišnji urednik rubrike za kulturu i novinar Revije „Polje“, novinar i pisac reportaže u beogradskom „Danasu“, podgoričkih listova „Publika“ i „Republika“, novinar crnogorske novinske agencije MINA i drugih medija.

Deset godina je radio u Kancelariji za odnose sa javnošću Opštine Bijelo Polje.

Objavio je romane „Žig“, „Nešto nalik punom mjesecu“ i „Nedokazive istine Lameka Ćisuma“, te zbirke priča, pripovijedaka i reportaža „Zasjeda“, „Luda kuća“, „Kad su vukovi gladni biće oštra zima“, „Priče o malim i velikim čudima“ (sa Radomanom Čečovićem) i izbor iz crnogorske kratke priče „Zborno mjesto“ (sa Bogićem Rakočevićem).

Dobitnik je književnih nagrada „Avdo Međedović“ i „Odzivi“, novinarske nagrade „Boško Pušonjić“ za reportažu i nagrade Društva crnogorskih novinara za knjigu reportaža.

Priče su mu prevođene na engleski, francuski, slovenački i albanski jezik. Zastupljen je u čitankama, studijskim programima, leksikonima, antologijama i izborima proze.

Za portal Antena M izdvaja pet knjiga iz svoje biblioteke.

***

Božo Koprivica, San ulice

„San ulice“ dokazuje da ne postoje male i velike teme. Knjiga kroz koju se proživljava život od lopte do filozofije. Od ulice do ostvarenja snova. U ovom djelu čitaoci upoznaju tuđe živote. I prepoznaju svoje. Ono što nijesmo mogli sami da ostvarimo, ostvarićemo čitajući knjigu eseja (i kratkih priča) „San ulice“ Boža Koprivice.

Mirko Kovač, Gubilište

Jedno od najznačajnijih djela jugoslovenske književnosti je roman „Gubilište“ Mirka Kovača, koji je nagovijestio velikog pisca, najavio knjige „Malvina“ i „Vrata od utrobe“. „Gubilište“ je roman o ljudskom bolu i bijedi. O težnji čovjeka da nađe ličnu formulu trajanja i za trajanje.

Haruki Murakami, Kad padne noć

U ovom romanu Haruki Murakami opisuje jednu nuć u Tokiju. Noć u kojoj se sreću pet različitih osoba. Pet različitih interesovanja. Pet različitih pogleda na život. I tu nastaje drama. Drama između života i smrti. U ovom romanu ređaju se nadrealne slike, protkane humorističnim i psihološkim momentima. Snažni i upečatljivi motivi izazivaju empatiju između čitaoca i likova u romanu.

Kormak Makarti, Put

Roman „Put“ američkog pisca Kormaka Makartija je jedno od najsugestivnijih djela savremene književnosti. To je knjiga surove ljepote. Djelo koje pruža nadu da ljudska dobrota ipak postoji. „Put“ govori o nama. Govori o najljepšem i najgorem u ljudskom biću. U ovoj priči otac i sin traže spasenje. Tumaraju kroz opustošene predjele Amerike. I uglavnom se brane od ljudi.

Mo Jen, Velika njedra i široka bedra

Epski roman „Velika njedra i široka bedra“ kineskog nobelovca Mo Jena posvećen je majci. Majci kao simbolu neuništivosti, nježnosti, posvećenosti. Ovdje ćemo sresti mnogo nezaboravnih likova, dramatičnih i surovih scena. I majku koja neprekidno rizikuje svoj život da bi spasila živote svoje djece tokom godina dramatičnih političkih previranja.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR