10 °

max 15 ° / min 7 °

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

11° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 7°

Utorak

23.04.

12° / 11°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

15° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Rezidencijalni boravak u Parizu šansa za crnogorske umjetnike

Kultura

Comments 0

Rezidencijalni boravak u Parizu šansa za crnogorske umjetnike

Izvor: Mina

Autor: Milena Aprcović

  • Viber

Stvaranje uslova za veće učešće crnogorskih umjetnika u programima rezidencijalnog boravka u Parizu i drugim evropskim prijestonicama kulture, jedan je od prioriteta aktivnosti Ministarstva kulture, rekao je ministar Aleksandar Bogdanović.

On je tokom posjete Francuskoj posjetio jedan od najprestižnijih prostora za rezidencijalni boravak i rad umjetnike u zapadnoj Evropi, Cite Internationale des Arts.

Bogdanović je razgovarao sa njihovim rukovodstvom o mogućnostima jačanja saradnje kroz duži boravak naših umjetnika na rezidenciji u Parizu, kao i povećanju kvote cnogorskih umjetnika koji će svake godine biti u programu rezidencijalnog boravka.

Bogdanović je kazao da je stvaranje uslova za veće učešće crnogorskih umjetnika u programima rezidencijalnog boravka u Parizu i drugim evropskim prijestonicama kulture, jedan od prioriteta Ministarstva.

"Na taj način otvaramo mogućnosti i podstičemo naše umjetnike, koji su najbolji ambasadori crnogorske kulture i umjetnosti, na razmjenu iskustava sa umjetnicima iz svih djelova svijeta, ali i sticanje novih znanja i savremenih vještina“, istakao je Bogdanović.

Sagovornici su ocijenili veoma važnim i mogućnost razmjene umjetnika na bazi reciprociteta, nakon, kako se navodi, uspostavljanja kreativnih habova u Crnoj Gori.

"To predstavlja šansu za intenzivniju kulturnu saradnju i uspostavljanje razmjene umjetnika izmedju crnogorskog udruženja likovnih umjetnika i korisnika programa rezidencijalnog boravka u Parizu", konstatovali su učesnici sastanka, saopšteno je iz Ministarstva kulture.

Cite Internationale des Arts jedan je od najvećih umjetničkih rezidencija u Evropi. Raspolaže sa 326 studija koje koriste 52 zemlje svijeta, a u njima svake godine boravi preko 1,2 hiljade umjetnika.

"Imamo veliki broj programa koji okuplja umjetnike iz cijelog svijeta, a saradnju sa Crnom Gorom želimo dodatno da unaprijedimo“, istakao je glavni menadžer za umjetničke rezidencije Vinsent Gonzales.

Ministar je posjetio i crnogorsku umjetnicu Tijanu Todorović koja trenutno boravi na rezidencijalnom boravku u Parizu.

Ona je ukazala na značaj i potrebu da crnogorski umjetnici borave u umjetničkim rezidencijama u Evropi, ističući da joj je boravak u Parizu omogućio sticanje novih znanja, ali i saradnju sa brojnim umjetnicima iz svijeta.

Predsjednik Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore Igor Rakčević izrazio je zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom i ocijenio veoma važnim nastavak saradnje sa Cite Internationale des Arts, koji predstavlja jedan od najprestižnijih umjetničkih rezidencija u Evropi.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR