13 °

max 14 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

19° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 14°

Srijeda

01.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Na podgoričkom Sajmu knjiga uručeno više nagrada

Izvor: Foto: Facebook

Kultura

Comments 0

Na podgoričkom Sajmu knjiga uručeno više nagrada

Izvor: Mina

Autor: Milena Aprcović

  • Viber

Žiri Međunarodnog podgoričkog sajma knjiga i obrazovanja, 14. po redu, dodijelio je više nagrada, saopšteno je iz Službe pravnih i marketinških poslova Sajma.

Žiri, koji su činili predsjednik Siniša Jelušić i dva člana, Slavica Perović i Marina Vešović, dodijelio je specijalnu nagradu za doprinos nauci o književnosti Zavodu za udžbenike i nastavna sredstva - Podgorica, koji je izložio na sajmu trotomno izdanje Jevrema Bjelice „Ogledi o ruskoj književnosti 19. i 20. vijeka.

„Pored štanda izdavača, Zavoda za udžbenike Crne Gore, knjige Jevrama Bjelice izložili su i organizatori ruskog štanda, ukazujući na važnost tog projekta i doprinos Jevrema Bjelice izučavanju komparatistike kao nauke o književnosti“, kaže se u saopštenju.

Nagrada za kompletnu izdavačku produkciju, odnosno nagrada za najboljeg izdavača dodijeljena je Zavodu za udžbenike - Beograd i Crnogorskoj akademiji nauka i umjetnosti (CANU).

Kako je saopšteno, izdanja Zavoda za udžbenike - Beograd provjereno doprinose podizanju kvaliteta obrazovanja i razvoju nauke i kulture.

„U tu široku misiju ulaze izrada udžbenika i modernih nastavnih sredstava vrhunskog kvaliteta i objavljivanje i promocija posebnih i značajnih djela iz mnoštva različitih disciplina“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da izdanja CANU prošlogodišnjom produkcijom doprinose kako u pogledu naučnog kvaliteta, tako i izbora tema i vrsti obrade.

„Objavljena djela iz raznih oblasti prirodnih i društvenih nauka odlikuje vrhunski kvalitet, što podrazumijeva primjerenu metodologiju, fundiranu teoriju i neophodno kritičko mišljenje, čime se nastavlja davno započeti niz izdanja te najviše institucije znanja i potvrđuje doprinos nauci u svom egzemplarnom vidu“, dodaje se u saopštenju.

Nagradu za izdavački poduhvat Žiri je dodijelio Istorijskom institutu Univerziteta Crne Gore i Opštini Bar.

Istorijskom institutu ta nagrada je dodijeljena za knjigu „Berlinski ugovor 1878“, čija sadržina i važnost u istorijskim razmjerama odgovaraju njenoj opremi i reprezentativnosti.

„Ona sa pravom može da se u prošlogodišnjoj produkciji i u datim okolnostima uvrsti u izdavački poduhvat. Istorijski institut tako nastavlja naučnu misiju objavljivanja važnih istorijskih knjiga, autorskih djela, istraživanja i publikacija rijetke građe“, navodi se u saopštenju.

Opština Bar je tu nagradu dobila za monografiju „Barski ljetopis – Prvih trideset godina 1988-2017“.

„Prvih trideset godina“ je tri decenije života jednog mjesta, gdje vidimo razuđeni kulturni pejsaž i vibrantnost grada kako to mogu da udese umjetnost i ozbiljno društveno pregalaštvo“, dodaje se u saopštenju.

Nagradu za najbolju ediciju dobile su izdavačke kuće Naklada Mate, za ediciju „Gospodarska misao“ i Dereta za „Ediciju 20 vijeka“.

Kako je saopšteno, nagradu za najbolju knjigu za djecu dobio je ugledni pisac proze za djecu i mlade, Jurij Nečiporenko.

On je osnivač i direktor Sveruskog Festivala dječije knjige, a njegova djela prevedena su na mnoge jezike.

Nagradu za unaprjeđenje dječjeg stvaralaštva dobili su Savez slijepih Crne Gore i izdavač i ekskluzivni uvoznik dječjih knjiga i edukativnih sredstava Lego.

Nagradu za najbolje opremljeni štand dobili su Narodni muzej Crne Gore i Zavod za udžbenike i nastavna sredstva – Podgorica.

Priznanje za napredak u obrazovanju dobili su Zavod za udžbenike i nastavna sredstva – Podgorica i Biblioteka za slijepe Crne Gore.

Posebno priznanje za razvoj međunarodne kulturne saradnje dobile su ambasade Bugarske, Italije i Rumunije.

„Oni svojim djelovanjem svjedoče da danas kultura i obrazovanje nemaju granice i da moderni svijet upravo počiva na ljudima i instiucijama koji međe u pomenutim oblastima uklanjaju, a ne podižu“, navodi se u saopštenju.

Posebno priznanje za doprinos u organizaciji Međunarodnog podgoričkog sajma knjiga i obrazovanja dodijeljeno je Volonterskom klubu gimnazije „Slobodan Škerović“.

Navodi se da je posebno priznanje za izuzetan doprinos u oblasti medijske pismenosti u regionu dodijeljeno izdavačkoj kući CLIO – Beograd.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR