9 °

max 14 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

16° / 8°

Subota

27.04.

19° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

24° / 16°

Srijeda

01.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Narodni muzej Crne Gore dobitnik tri nagrade Međunarodnog sajma knjiga

Kultura

Comments 0

Narodni muzej Crne Gore dobitnik tri nagrade Međunarodnog sajma knjiga

Autor: Ana Ašanin

  • Viber

Nagrada 14. Međunarodnog podgoričkog sajma knjiga i obrazovanja za najbolje opremljene edicije pripala je monografijama Slobodan – Puro Đurić i Krsto Andrijašević, u izdanju Narodnog muzeja Crne Gore. Među deset nagrada koje je žiri Međunarodnog sajma knjiga dodijelio na danas održanoj svečanosti, Narodnom muzeju pripala je i nagrada za najbolje opremljeni štand.

U obrazloženju nagrada za najbolje opremljene edicije, članovi žirija u sastavu Siniša Jelušić, Slavica Perović i Marina Vešović, istakli su da se Narodni muzej, uz ostale redovne aktivnosti na planu zaštite, prezentacije i afirmacije pokretne kulturne baštine, uspješno bavi izdavačkom djelatnošću.

"Monografije o Krstu Andrijaševiću i Slobodanu - Puru Đuriću, koje su se svojom koncepcijom, izvedbom i grafičkom upečatljivošću izdvojile i pridodale se nizu izuzetnih djela slične provenijencije. Ove monografije svjedoče kako o ubjedljivoj umjetnosti onih koji se predstavljaju tako i o umjetničkom prikazivanju njihovih djela i modernoj i promišljenoj koncepciji onih koji su ih stvarali", stoji u obrazloženju Žirija.

Osim u kategorijama u kojima je nagrade dobio Narodni muzej Crne Gore, priznanja su dodijeljena i za kompletnu izdavačku produkciju, najbolju ediciju, izdavački poduhvat, unapređenje dječjeg izdavaštva, najbolje opremljenu knjigu, priznanje za napredak u obrazovanju i unapređenje obrazovnog procesa.

Nagrada za najbolje opremljen štand pripala je Narodnom muzeju uz obrazloženje da svojom odmjerenom, otmenom i sofisticiranom opremom plijeni nepodijeljenu pažnju na ovogodišnjem izdanju Sajma.

"Brendiranje štanda reprodukcijama autentične Njegoševe biblioteke i Meštrovićevim poprsjem Petra II Petrovića Njegoša, zatim porisustvo originalnih primjeraka crnogorske muške i ženske nošnje, kao i umjetnička keramika u produkciji Narodnog muzeja govori o odgovornom i promišljenom, umjetnički osmišljenoj jedinstvenosti štanda", piše u obrazloženju Žirija.

Nagrade je primila direktorica Narodnog muzeja Crne Gore, Anastazija Miranović, koja je primila je i nagradu za monografiju Barskog ljetopisa čiji je bila glavni urednik.

U okviru današnjeg programa Sajma održala se i panel diskusija na temu „Iskušenja savremenog izdavaštva“, na kojoj je učestvovala Anastazija Miranović, kao i Zoran Hamović, glavni urednik izdavačkog preduzeća „Clio“ i Milorad Milović, rukovodilac Bibliografskog odjeljenja Nacionalne biblioteke Crne Gore.

Na pitanje sa kakvim izdavačkim izazovima se suočavaju institucije, Anastazija Miranović je kazala da Narodni muzej Crne Gore publikacijama koje objavljuje pažljivo njeguje svijest o potrebi čuvanja kulturne baštine, te da često učestvuje kao suizdavač sa drugim institucijama.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR