14 °

max 14 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

19° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 14°

Srijeda

01.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Bogdanović sa predstavnicima ustanova kulture: Razvijati kulturu i učiniti je dostupnom svima

Kultura

Comments 0

Bogdanović sa predstavnicima ustanova kulture: Razvijati kulturu i učiniti je dostupnom svima

Autor: Mirjana Dragaš

  • Viber

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović održao je danas radni sastanak sa rukovodstvom ustanova kulture u Crnoj Gori, tokom kojeg je ukazao na izazove koji karakterišu naredni period, kako u dijelu normativnog i organizacionog jačanja, tako i u pogledu razvoja programskih sadržaja ustanova kulture.

Tokom sastanka, kako je navedeno iz tog resora, Bogdanović je ukazao na potrebu proaktivnijeg pristupa u realizaciji programskih aktivnosti ustanova kulture, ali i dostupnosti kulture svim njenim konzumentima.

S tim u vezi, on je najavio kampanju „Živimo kulturu”, kojom se želi skrenuti pažnja na aktivnosti i uspjehe naših umjetnika sa jedne, ali i bogatstva kulturne baštine Crne Gore sa druge strane.

"Pokretanjem kampanje „Živimo kulturu“ želimo građanima približiti aktivnosti i sadržaje naše kulturne ponude. Kultura se i dalje percipira kao elitistička, rezervisana samo za određene grupe ljudi, tako da zajedno moramo raditi na promjeni svijesti i učiniti je dostupnom svim našim građanima" – istakao je Bogdanović.

Na sastanku je, kako je navedeno u saopštenju, razgovarano o nastupajućim aktivnostima na Bijenalu savremene umjetnosti u Veneciji, a na kojem će paviljon imati i Crna Gora. U tom kontekstu, pružena je podrška Centru savremene umjetnosti u cilju što kvalitetnije organizacije i prezentacije crnogorske umjetnosti u okviru našeg paviljona.

''Kao posebno značajne aktivnosti istaknuta je produkcija novih komada u Crnogorskom narodnom pozorištu (pet premijera planiranih za ovu godinu), te jačanje međunarodne saradnje kroz angažman najznačajnijih evropskih reditelja. Uz to, ministar Bogdanović ohrabrio je inicijativu da CNP kroz koprodukciju sa kulturnim ustanovama sa sjevera Crne Gore realizuje produkciju predstava u tom dijelu države''- ssaopšteno je iz Ministarstva.

Sagovornici su naglasili i važnost realizovanih aktivnosti na unaprijeđenju normative u cilju stvaranja uslova za afirmaciju Crne Gore kao filmske destinacije, te istakli važnost učešća Filmskog centra na nastupajućem Kanskom filmskom festivalu.

Bogdanović je, kako se dodaje, upoznat i sa izazovima u funkcionisanju Nacionalne biblioteke “Đurđe Crnojević”, Državnog arhiva i Biblioteke za slijepe Crne Gore.

Kao jedna od najznačajnijih aktivnosti u ovoj godini označena je revizija muzejskog materijala i muzejske dokumentacije u okviru Narodnog muzeja, na čemu se radi sa svim raspoloživim resursima i kapacitetima.

Bogdanović istakao je kako su u pogledu infrastruktirnih projekata najbitniji završetak objekta za potrebe Muzičkog i Filmskog centra te Crnogorske kinoteke, gradnja Muzeja savremene umjetnosti i Prirodnjačkog muzeja, te rekonstrukcija Kraljevskog pozorišta “Zetski dom”.

''Tokom sastanka je još jednom ukazano na potrebu dosljednog praćenja politike koja se odnosi na reformu javne uprave i optimizaciju broja zaposlenih u javnom sektoru. Sastanku su prisustvovali predstavnici svih nacionalnih ustanova kulture''-zaključeno je u saopštenju.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR