Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Izložba "Mignonnettes" Srđana Vukčevića na Cetinju

| Postavio/la: Ana Ašanin

Izložba "Mignonnettes" Srđana Vukčevića na Cetinju

Izložba pod nazivom "Mignonnettes" renomiranog crnogorskog autora Srđana Vukčevića biće otvorena u 19 sati, u Crnogorskoj galeriji umjetnosti "Miodrag Dado Đurić" na Cetinju.

Direktorica Narodnog muzeja Crne Gore, istoričarka umjetnosti i likovna kritičarka, Anastazija Miranović, u tekstu kataloga napisala je da Vukčevićevi umjetnički radovi nijesu samo slike, skulpture, objekti, instalacije, estetizovani/ezoterični prostori... „oni su antropološke i socijalne izjave, koje proizvode djelo-stanje. Ujedno, to su putovanja koja ne otkrivaju nove (kulturne) pezjaže, već nove poglede.“

Vukčević je rođen u Podgorici 1959. gdje je završio osnovnu školu i gimnaziju.

Osnovne i postdiplomske studije slikarstva završio je na Fakultetu likovnih umjetnosti Univerziteta u Beogradu.

U toku i nakon studija boravio je u više evropskih zemalja i gradova. Kao dobitnik nagrade Fonda Moše Pijade više mjeseci je boravio u Londonu, a bio je i stipendista vlada Holandije i Francuske.

Do sada je imao preko 50 samostalnih izložbi i skoro 300 grupnih i kolektivnih nastupa.

Dobitnik je više značajnih nagrada - Nagrada CANU za slikarstvo, nagrada "Petar Lubarda" na izložbi ULCG, prve nagrade likovnih salona na Cetinju i Herceg Novom, Prva nagrada za crtež na Trijenalu crnogorskog crteža, Nagrada oslobođenja Podgorice "19. Decembar", Oktobarska nagrada Beograda, Plaketa Centra savremene umjetnost za doprinos crnogorskoj likovnoj kulturi i desetine drugih otkupnih i prigodnih nagrada, pa sve do najvećeg državnog priznanja Crne Gore - Trinaestojulske nagrade.

Osmislio je Kuću stila "H&G" (Hypnoss & Gloritte) kroz koju afirmiše likovno-estetske standarde u različitim oblastima - bilo da su u pitanju pozorišne predstave, moda, vizuelno oblikovanje prostora, stilizacija značajnih javnih manifestacija, oficijelnih ili protokolarnih zbivanja najvišeg nivoa.

Posebno se izdvaja multidisciplinarna višeslojna realizacija objekta "Umjetnikova kuća i atelje" u Herceg Novom, dugogodišnji autorski projekat, za koji se istovremeno može reći i da je, sam po sebi, specifično, zaokruženo i originalno umjetničko djelo.

Ima status Istaknutog kulturnog stvaraoca u Crnoj Gori, član je ULUCG, a u Francuskoj posjeduje status Slobodnog umjetnika i članstvo u "Maison des artistes".

Živi i stvara na relaciji Podgorica - Pariz - Herceg Novi.

Autorka izložbe je Anastazija Miranović, dok su kustosi-kordinatori Snežana Ivović i Miloš Marjanović.

Izložbu će otvoriti gradonačelnik Glavnog grada Ivan Vuković.

Ostavi komentar

0/300