Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Alenu Delonu Zlatna palma za životno djelo

| Postavio/la: Ana Ašanin

Alenu Delonu Zlatna palma za životno djelo Foto: Wikipedia

Velikan francuske kinematografije Alen Delon ove godine će na 72. Međunarodnom filmskom festivalu u Kanu dobiti počasnu Zlatnu palmu za životno djelo, saopštili su danas organizatori festivala koji traje od 14. do 25. maja.

"Srećni smo što je Delon prihvatio da dođe na festival", izjavio je zvaničnik festivala Tijeri Fremo.

Delon, koji je sa organizatorima festivala imao turbulentne odnose, do sada nije dobio nijedno priznanje sa te smotre. Glumac je posljednji put na festivalu bio 2013. kako bi predstavio restauriranu verziju filma "Na žarkom suncu" (Plein soleil) Renea Klemana.

Glumac je 2010. takođe bio na predstavi restaurirane kopije ostvarenja "Gepard" Lukina Viskontija koji je 1963. godine dobio Zlatnu palmu.

Međutim, Delon, poznat po verbalnim ispadima, provokacijama i velikom egu, često je ignorisao festival, premda mu je prvi dolazak u Kan 1957. kao gosta Žan-Kloda Brijalija, donio početnu slavu. Glumac je tada, bez iskustva i bez završene škole glume, privukao pažnju reditelja.

Glumac je bio nezadovoljan što nije pozvan na 50. godišnjicu festivala i što film Bertrana Blijea "Naša priča" (Notre histoire) u kojem on igra, nije ušao na spisak za Zlatnu palmu.

Iako svijet filma smatra da je harizmatični Delon zaslužio počasnu Zlatnu palmu, feministička udruženja su izrazila razočaranje da festival dodijeli nagradu glumcu koji je šamarao žene, a homoseksualnost označio kao nešto protiv prirode.

Tokom šest decenija karijere, Delon, rodjen 8. novembra 1935. godine u gradu So kod Pariza, igrao je u stotinak filmova, među kojima su "Roko i njegova braća" i "Gepard" Lukina Viskontija, "Samuraj" i "Pandur" Žan-Pjera Melvila, "Gospodin Klajn" Džozefa Lozija i "Eklipsa" Mikelandjela Antonionija.

Ostavi komentar

0/300