7 °

max 12 ° / min 3 °

Petak

28.02.

12° / 3°

Subota

29.02.

12° / 0°

Nedjelja

01.03.

12° / 3°

Ponedjeljak

02.03.

16° / 11°

Utorak

03.03.

15° / 12°

Srijeda

04.03.

15° / 11°

Četvrtak

05.03.

14° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
''Rokumentarni dani" u Podgorici i Nikšiću

Kultura

Comments 0

Autor: Ana Ašanin

  • Viber

''Rokumentarni dani" u Podgorici i Nikšiću

Treća revija muzičkog dokumentarnog filma – Rokumentarni dani biće održana 23. maja u Podgorici i od 24. do 26. maja u Nikšiću.

Prvo ovogodišnje iznenađenje je to što će filmovi moći da se pogledaju u dva crnogorska grada.

Publika će biti u prilici da pogleda filmove o bendovima Pankrti, Laibach, E-Play, Obojeni program, Buldožer, folk rok grupi Ogenj, Party busu, vojvođanskoj rok i vojvođanskoj strip priči, Lake i Bedem festu, kotorskom rokenrolu, grupi Mnogi drugi…

Drugo iznenađenje je programski iskorak ka svjetskoj produkciji, ali i filmovima koji se tiču kulture i aktivizma. U saradnji sa Univerzitetom Central Oklahoma i njihovim engleskim jezičkim odjeljenjem spremili su premijeru filma Rumble – Indians who Rock the World. Ovaj film kanadske produkcije istražuje uticaj nativnih američkih naroda na muzičku scenu SAD-a i otkriva kako su oni pomogli u definisanju rock and roll revolucije 60tih i 70tih. Ostvarenje je nagrađeno i na Sundance film festivalu.

Osim ovog preporučuju i ostvarenje Okupirani bioskop koje prati proces „okupacije“ beogradskog bioskopa Zvezda koji su 2014. gerilskom akcijom okupirali i vratili u život mladi aktivisti.

Rokumentarne dane je i ove godine podržala Ambasada Slovenije, pa će se na repertoaru naći tri epizode serijala Glasba je časovna umjetnost iz produkcije te zemlje.

Serijal govori o kultnim albumima Slovenije i grupama Pankrti, Buldožer i Laibach. Njih će na premijeri u Sali DODEST-a podgoričkog KIC Budo Tomović predstaviti scenarista sva tri filma Igor Bašin, koji će narednog dana u nikšićkom klubu Blues Brothers održati predavanje na temu „Bori se za svoju muziku“.

Crnogorsko rok stvaralaštvo ove godine predstavljaju kroz filmove o domaćim festivalima, a u sklopu programa će biti progašeni i najbolji filmovi Lake festa koji su pristigli na sada već tradicionalni konkurs Iz drugačijeg ugla.

I ove godine filmove će ispratiti zanimljiv prateći program: već dobro poznati bazar muzike, dj setovi, koncerti, izložbe… Takođe, Rokumentarni dani nastavljaju da nagrađuju svoje posjetioce.

Sva dešavanja će se odigrati u Podgorici u sali DODEST-a, a u Nikšiću u prostoru Gradske kuće u centralnom parku i klubu Blues Brothers bar.
Ulaz na sve projekcije filmova i sav prateći program je, kao i do sada, besplatan.

Reviju muzičko -dokumentarnog filma pomogli su: Ambasade Slovenije, Blues Brothers Bar, JU biblioteke Njegoš, KIC Budo Tomović, Metropolis media, Lake festa, ProInspect++, Lanex d.o.o

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR