Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Bogat program za Međunarodni dan muzeja

| Postavio/la: Ana Ašanin

Bogat program za Međunarodni dan muzeja

Narodni muzej Crne Gore i ove godine će obilježiti Međunarodni dan muzeja - 18. maj cjelodnevnim sadržajnim programima.

Centralni događaji biće otvaranje dvije izložbe – „Začarani svijet Marijane i Branimira Gušića“ i „Ambijentalni ukrasi na crnogorskom dvoru“, dok će u okviru programa „Noć muzeja“, sve muzejske jedinici besplatno otvoriti svoja vrata za posjetioce od 19 do 24 sata.

Izložba „Začarani svijet Marijane i Branimira Gušića“, u organizaciji Etnografskog muzeja i Zavičajnog muzeja Nikšića, biće otvorena u 19 sati u Crnogorskoj galeriji umjetnosti „Miodrag Dado Đurić“. Izložba je posvećena poznatim hrvatskim naučnicima, istraživačima i strastvenim planinarima, Marijani i Branimiru Gušiću, koji su pored rodne Hrvatske, u okviru istraživanja dinarske kulture, istraživali djelove današnje Crne Gore (Durmitorski kraj, Polimlje, Prokletije, Zatrijebač, Skadarska krajina i Boka Kotorska).

Izložba „Ambijentalni ukrasi na crnogorskom dvoru“ biće otvorena u Njegoševoj Biljardi u 20 sati.

Na izložbi će se prezentovati bogato kulturno nasljeđe pohranjeno u Muzeju kralja Nikole, koje se odnosi se na dekorativne i upotrebne predmete koji su činili sastavni dio dvorskog enterijera. Reprezentativnim izborom materijala, izložba pruža slikovit uvid u elemente dvorskog dekora krajem XIX i početkom XX vijeka.

Narodni muzej Crne Gore organizovaće i niz pratećih programa u okviru obilježavanja Međunarodnog dana muzeja.

Tako će se u petak, 17. maja, u 13 sati , u Biljardi održati dječja radionica „Abeceda muzeja“ na kojoj će učestvovati učenici IV razreda Osnovne škole „Njegoš“ sa Cetinja, kao i učenici VII razreda koji već treću godinu zaredom pohađaju muzejske radionice u okviru projekta „Rastimo u muzeju“.

U subotu 18. maja, u Crnogorskoj galeriji umjetnosti „Miodrag Dado Đurić“, u okviru programa „Cetinje, moj grad, moj muzej“, od 10 do 17 sati, održaće se projekcije filma o Dadu Đuriću, a od 11 do 13 sati  radionica za djecu slikanja razglednica sa motivima arhitekture kompleksa Narodnog muzeja Crne Gore pod nazivom „Pozdrav iz muzeja“.

U istom prostoru, u 18 sati organizovaće predavanje pod nazivom „Hasenina logoraška košulja“ o životu Hasene Terzić, koja je bila zatočenica, između ostalih, logora na Banjici i u Revensbruku u Njemačkoj. Prije i nakon predavanja održaće se mini koncert na harmonici u izvođenju Nikole Ševaljevića.

Međunarodni dan muzeja ustanovio je 1977.  ICOM (Međunarodni savjet za muzeje), a ovogodišnja tema je „Muzeji kao središta kulture: budućnost tradicije“ i ona naglašava važnost muzeja u savremenom društvu koje se nalazi pred izazovima tehnološkog napretka.

Ostavi komentar

0/300