7 °

max 14 ° / min 6 °

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 6°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

12° / 8°

Petak

26.04.

17° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Bogat program za Međunarodni dan muzeja

Kultura

Comments 0

Bogat program za Međunarodni dan muzeja

Autor: Ana Ašanin

  • Viber

Narodni muzej Crne Gore i ove godine će obilježiti Međunarodni dan muzeja - 18. maj cjelodnevnim sadržajnim programima.

Centralni događaji biće otvaranje dvije izložbe – „Začarani svijet Marijane i Branimira Gušića“ i „Ambijentalni ukrasi na crnogorskom dvoru“, dok će u okviru programa „Noć muzeja“, sve muzejske jedinici besplatno otvoriti svoja vrata za posjetioce od 19 do 24 sata.

Izložba „Začarani svijet Marijane i Branimira Gušića“, u organizaciji Etnografskog muzeja i Zavičajnog muzeja Nikšića, biće otvorena u 19 sati u Crnogorskoj galeriji umjetnosti „Miodrag Dado Đurić“. Izložba je posvećena poznatim hrvatskim naučnicima, istraživačima i strastvenim planinarima, Marijani i Branimiru Gušiću, koji su pored rodne Hrvatske, u okviru istraživanja dinarske kulture, istraživali djelove današnje Crne Gore (Durmitorski kraj, Polimlje, Prokletije, Zatrijebač, Skadarska krajina i Boka Kotorska).

Izložba „Ambijentalni ukrasi na crnogorskom dvoru“ biće otvorena u Njegoševoj Biljardi u 20 sati.

Na izložbi će se prezentovati bogato kulturno nasljeđe pohranjeno u Muzeju kralja Nikole, koje se odnosi se na dekorativne i upotrebne predmete koji su činili sastavni dio dvorskog enterijera. Reprezentativnim izborom materijala, izložba pruža slikovit uvid u elemente dvorskog dekora krajem XIX i početkom XX vijeka.

Narodni muzej Crne Gore organizovaće i niz pratećih programa u okviru obilježavanja Međunarodnog dana muzeja.

Tako će se u petak, 17. maja, u 13 sati , u Biljardi održati dječja radionica „Abeceda muzeja“ na kojoj će učestvovati učenici IV razreda Osnovne škole „Njegoš“ sa Cetinja, kao i učenici VII razreda koji već treću godinu zaredom pohađaju muzejske radionice u okviru projekta „Rastimo u muzeju“.

U subotu 18. maja, u Crnogorskoj galeriji umjetnosti „Miodrag Dado Đurić“, u okviru programa „Cetinje, moj grad, moj muzej“, od 10 do 17 sati, održaće se projekcije filma o Dadu Đuriću, a od 11 do 13 sati  radionica za djecu slikanja razglednica sa motivima arhitekture kompleksa Narodnog muzeja Crne Gore pod nazivom „Pozdrav iz muzeja“.

U istom prostoru, u 18 sati organizovaće predavanje pod nazivom „Hasenina logoraška košulja“ o životu Hasene Terzić, koja je bila zatočenica, između ostalih, logora na Banjici i u Revensbruku u Njemačkoj. Prije i nakon predavanja održaće se mini koncert na harmonici u izvođenju Nikole Ševaljevića.

Međunarodni dan muzeja ustanovio je 1977.  ICOM (Međunarodni savjet za muzeje), a ovogodišnja tema je „Muzeji kao središta kulture: budućnost tradicije“ i ona naglašava važnost muzeja u savremenom društvu koje se nalazi pred izazovima tehnološkog napretka.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR