Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Crnogorsko narodno pozorište oprostilo se od Janketića

| Postavio/la: Milena Aprcović

Crnogorsko narodno pozorište oprostilo se od Janketića

Crnogorsko narodno pozorište oprostilo se sinoć od Mihaila Janketića minutom ćutanja prije izvođenja predstave "Šćeri moja".

Publici se obratio glumac Slobodan Marunović:

„Poštovana publiko, danas se zauvijek preselio u vječnost i otišao u legendu bard južnoslovenskog glumišta Mihailo Mišo Janketić. Mišo je bio majstor i pjesnik glume, oličenje čestitosti, ljudskosti, veličine i jednostavnosti. Ostaće zapamćene za sva vremena njegove briljantne uloge koje je ostvario na scenama širom svijeta, bivše Jugoslavije, njegovog Beograda i njegove Crne Gore. Molim vas da minutom ćutanja odamo poštu velikanu umjetnosti i života.“

Počasni član Crnogorskog narodnog pozorišta i jedan od najznačajnih regionalnih glumaca Mihailo Janketić preminuo je 15. maja u 80. godini.

Ostvario je izuzetne uloge u nekim od najuspješnijih predstava CNP-a, a status počasnog člana koji se dodjeljuje najistaknutijim stvaraocima i saradnicima pozorišta koji su vanrednim rezultatima doprinijeli usponu CNP-a, stekao je 2001.

Kako se navodi u saopštenju, u Crnogorkom narodnom pozorištu ostvario je uloge u predstavama: „Pozorište jednog glumca“ (1972.god), „Medalja“, Veljko Radović, režija Milo Đukanović (1976.), „Profesionalac“,Dušan Kovačević, režija Branislav Mićunović (1991.), „Gorski vijenac“ Petar II Petrović Njegoš, režija Branislav Mićunović (1997.), „Princeza Ksenija od Crne Gore“, Radmila Vojvodić (1997.), „Lažni car Šćepan mali“, Petar II Petrović Njegoš, režija Dejan Mijač (1997.), „Marko Miljanov“, Novak Kilibarda, režija Blagota Eraković (2000.), „Elektra“ Danilo Kiš, režija Egon Savin (2000.) i „Jakov grli trnje“, Veljko Radović, režija Blagota Eraković (2005.).

Dobitnik je Godišnje nagrade CNP-a za ulogu Marka Miljanova u predstavi “Marko Mljanov” Novaka Kilibarde u režiji Blagote Erakovića 2000. 

Mihailo Janketić je crnogorskoj pozorišnoj sceni podario slojevite i maestralne interpretacije značajnih dramskih uloga iz domaće i svjetske dramaturgije, između ostalog i istorijskih ličnosti poput Kralja Nikole i Marka Miljanova, dodaje se u saopštenju CNP-a. 

Njegov profesionalni i ljudski angažman ostaće trajna vrijednost Crnogorskog narodnog pozorišta.

Ostavi komentar

0/300