10 °

max 15 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

15° / 8°

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

19° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 14°

Srijeda

01.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Koncert Amele Frljučkić u KIC-u: Mlada solistkinja usmjerena na popularizovanje harmonike

Kultura

Comments 0

Koncert Amele Frljučkić u KIC-u: Mlada solistkinja usmjerena na popularizovanje harmonike

Autor: Jelena Grbović

  • Viber

Mlada harmonikašica Amela Frljučkić premijerno će se predstaviti podgoričkoj publici projektom ”Virtuoznost harmonike” u okviru redovnog muzičkog programa KIC-a, u ponedjeljak 27. maja na velikoj sceni sa početkom u 20 sati, navedeno je u saopštenju.

Na koncertu u KIC-u,kako su naveli, na repertoaru su djela kompozitora: Jukke Tiensuua, Einojuhani Rautavaare, Erika Satija, Lojze Lebič, Franka Angelisa, Corrade Rojca (crnogorska premijera) i Slobodanke Bobane Dabović (svjetska premijera).

Umjetnica Amela Frljučkić rođena je u Podgorici. Magistrirala je 2017, na Muzičkoj akademiji u Sarajevu. Tokom studija, obrazovanje je sticala i na Muzičkoj akademiji Đuzepe Tartini u Trstu i na Muzičkoj akademiji u Ljubljani.

Njen intervju za naš portal možete procitati OVDJE.

U toku školovanja kao solistkinja i članica kamernih sastava osvajala je, navode, I, II i III nagrade na takmičenjima: “Akordeon Art” (Bosna i Hercegovina), “Svirel” (Slovenija), “Zvezdane staze” (Srbija), “DocMusicContest” (Italija) i Festival mladih muzičara (Crna Gora). Dobitnica je priznanja “Zlatna značka” Univerziteta u Sarajevu.

Usmjerena je, kako su naveli, na popularizovanje harmonike, posebno savremene muzike pisane za ovaj instrument. Tradicionalnu muziku obrađuje i izvodi u sopstvenim aranžmanima.

U sklopu raznih festivala, takmičenja, majstorskih kurseva, i koncerata predstavila se publici u Crnoj Gori Bosni i Hercegovini, Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji, Austriji i Italiji. Za doprinos razvoju muzičke kulture u Rožajama dodijeljena joj je Zahvalnica.

U svijet muzike Amela je, kako su naveli, ušla sa devet godina, pohađala je Muzičku školu “Vasa Pavić” u klasi Omera Đurđevića. Školovanje je nastavila u Školi za srednje i više stručno obrazovanje „Sergije Stanić“ i Muzičkoj školi „Andre Navara“ u Podgorici, u klasi nastavnika Saše Markovića. Svoje srednjoškolsko obrazovanje završila je 2012, kao „Đak generacije“ muzičke škole i dobitnica državne nagrade „Luča“. Studirala je u klasama profesora Belme Šarančić-Nahodović, Boruta Zagoranskog, Corrada Rojca, Luke Juharta, nastavnice Mirjane Savić, usavršavala se posredstvom majstorskih kurseva kod profesora Geir Draugsvolla, Krzysztof Olczak, Radomira Tomića i dr.

Vođena uvjerenjem da je za razvoj dobrog umjetnika neophodna svestranost upisala je Fakultet političkih nauka u Sarajevu, odsjek za politologiju, gdje je stekla diplomu Bachelor 2018. godine.Trenutno živi u Sarajevu gdje je, pored izvođačkih aktivnosti, nastavila master studije na Fakultetu političkih nauka, zakljuceno je u saopštenju.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR