10 °

max 15 ° / min 9 °

Srijeda

24.04.

15° / 9°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

17° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 11°

Ponedjeljak

29.04.

25° / 14°

Utorak

30.04.

25° / 16°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
U CNP-u održana komemoracija povodom smrti Janketića

Kultura

Tag VideoTag Gallery
Comments 0

U CNP-u održana komemoracija povodom smrti Janketića

Autor: Milena Aprcović

  • Viber

U Crnogorskom narodnom pozorištu danas je održana komemoracija povodom smrti Mihaila Miša Janketića. 

U prisustvu članova njegove porodice, brojnih istaknutih umjetnika i drugih poštovalaca njegovog rada, o našem proslavljenom glumcu na današnjem su događaju govorili ministar kulture Aleksandar Bogdanović, direktorica Crnogorskog narodnog pozorišta Zorana Kralj, reditelj Blagota Eraković i glumac Slobodan Marunović.

Govoreći o Janketićevom životu, ulogama i radu, ministar Bogdanović kazao je kako je on bio jedan od književno najosvješćenijih glumaca sa jugoslovenskog prostora.

"Njegov odnos prema tekstu uvijek je podrazumijevao precizno prepoznavanje konteksta, što glumačko majstorstvo Janketića čini zanatskim uzorom mlađim generacijama glumaca. Jedan od najboljih primjera te posvećene i eruditne kreacije lika, zasigurno je uloga Kralja Nikole u predstavi “Princeza Ksenija od Crne Gore”, zahvaljujući čemu smo dobili nezaboravnu rolu o stradalništvu crnogorskog suverena. Impozantan je spisak istorijskih ličnosti koje je igrao, a zapadale su ga one koje glumca stavljaju pred posebne izazove - Marko Miljanov, Kralj Nikola, Staljin, Tito, Ivo Andrić, neke su od njegovih nezaboravnih rola. Ove biografije česta su tema dramskih i filmskih djela naših prostora, a zasigurno će još dugo provocirati dramaturge, scenariste, reditelje i glumce. Ipak, svima nam je jasno da je Mišo Janketić postavio teško dohvatljivu ljestvicu u oživljavanju tih ličnosti, kako na pozorišnim daskama, tako i na filmskom platnu", istakao je on.

Direktorica CNP Zorana Kralj podsjetila je kako je Janketić u tom teatru prvi put zaigrao 1972. godine u komadu “Pozorište jednog glumca”. Za ulogu Marka Miljanova u istoimenoj predstavi, dodala je, 2000. godine dobio je godišnju nagradu Crnogorskog narodnog pozorišta, a ljeto kasnije postao je i počasni član te institucije.

"Veliki glumci ne ostavljaju samo svojim ulogama pečat i dragocjen trag u istoriji jednog teatra, u trajnom sjećanju svih onih ljudi koji čine pozorišnu zajednicu na jednom prostoru. Ono što ostaje u nasljeđe kasnijim generacijama, onima koji, na žalost, nijesu imali sreću da svjedoče vremenu Miša Janketića, da sa njim rade, da ga poznaju, mnogo je više od nezaboravnih uloga koje je tumačio. Zahvaljujući svojoj osobenosti i svemu onome što velike čini velikima, Mišo Janketić je ušao u legendu za života. Govore o Mišu oni koji su imali privilegiju da sa njim rade i stvaraju, da sa njim dijele trenutke na sceni i van nje, pričaju o njegovoj mudrosti, duhovitosti, potvrđuju da je bio briljantan glumac koji je sa lakoćom stvarao i igrao, glumac rijetke erudicije i iznad svega častan čovjek", rekla je ona.

Govoreći o Janketiću, reditelj Blagota Eraković kazao je kako je njegova ključna karakteristika u radu bila ogromna energija i ljubav prema pozorištu i svakom zadatku koji je do perfekcije ispunjavao.

"Mišo je bio jedan od najobrazovanijih glumaca i sa njim nije bilo lako sarađivati. U razgovoru je do savršensva branio i potkrepljivao svoje stavove, erudicijom i snagom pred kojom bi samo neupućeni - da ne kažem težu riječ, reditelj imao kontra argumente i neprihvatanje. Ovo tvrdim na osnovu naše pedesetpetogodišnje saradnje i isto toliko druženja od Beograda do Podgorice, Pariza, Londona... pa sve do njegovog Tomaševa i Bjelog Polja za koje je bio sudbinski i emotivno vezan; znao je da kaže da je na svome tek kad dođe u Tomaševo i Crnu Goru. Često sam razmišljao kako Mišo čim stigne na tlo Crne Gore bez greške i trunke poze govori crnogorski, ijekavski, zanoseći malo na „tomaševski“ o čemu smo imali bezbroj kreativnih rasprava. Teško je nabrojati sve Mišove velike uloge, od najvećih istorijskih ličnosti do najkompleksnijih likova iz djela svjetskog repertoara – ali ću reći da je bio univerzalni talenat, rođeni glumac, podjednako dobar i u komičkim i u tragičkim, dramskim ulogama. Njegova imaginacija, mašta, intuicija, snaga, se graničila sa metafizikom. Po tome sam ga i svrstao ne u princa, kako su ga za života zvali, već u kralja južnoslovenske glume i pozorišta", kazao je on.

Prisutnima se obratio i glumac Slobodan Marunović, koji je pozvao na posljednji aplauz.

Rođen upravo na ovaj datum 1938. godine, Mihailo Janketić preminuo je 15. maja. Tokom karijere, od kraja pedesetih godina prošlog vijeka, ostvario je niz zapaženih uloga, kako na filmovima i televizijskim serijama, tako i u teatarskim komadima. Od 1960. godine bio je stalni član Jugoslovenskog dramskog pozorišta. Posebno angažovan i na teatarskoj sceni u našoj državi, ostvario je i niz zapaženih uloga u Crnogorskom narodnom pozorištu.

Sahranjen je 18. maja u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR