17 °

max 17 ° / min 8 °

Srijeda

24.04.

17° / 8°

Četvrtak

25.04.

15° / 8°

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

19° / 11°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

25° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Cerović: Međunarodno takmičenje gitarista u Tivtu nadmašilo sva očekivanja

Kultura

Comments 0

Cerović: Međunarodno takmičenje gitarista u Tivtu nadmašilo sva očekivanja

Autor: Nikoleta Rakočević

  • Viber

Koncertom jedne od najboljih turskih gitaristkinja današnjice Ajsegul Kodže spuštena je zavjesa na trinaesto izdanje Međunarodnog takmičenja gitarista u Tivtu, saopštili su organizatori.

Profesorica gitare i umjetnička direktorka Međunarodnog festivala gitare u Istanbulu razgalila je publiku u Maloj sali Centra za kulturu Tivat nadahnutim nastupom, čiju organizaciju je pomogao „Yunus Emre“ institut iz Podgorice.

Prefinjenim stilom i isklesanim osjećajem za melodiju, Kodža je izvela kompozicije legendi poput Frederika Šopena, Karla Domenikonija, Johana Kaspara Merca, Isaka Albeniza, i u velikom stilu stavila tačku na četvorodnevno muzičko putovanje kroz raskoš gitarskih zvukova.

U završnici MIGC-a 2019. održano je i finale takmičenja u kategoriji Solo gitara bez starosnog ograničenja. Sedmočlani internacionalni žiri, kojim je predsjedavao italijanski gitarski velikan Anjelo Deziderio, jednoglasno je donio odluku da se ove godine ne dodijeli prva nagrada, jer troje finalista nisu ispunili kriterijume za pobjedu.

Druga nagrada pripala je kineskom gitaristi Jou Vuu kome je dodijeljena gitara graditelja Slavka Mrdalja u vrijednosti od 5.000 eura, kao i poklon paket Muzičkog centra Crne Gore. Treću nagradu koja podrazumijeva besplatna učešća na sljedećem Međunarodnom takmičenju gitarista u Tivtu i ovogodišnjem festivalu gitare u Kluž-Napoki (Rumunija), kao i poklon paket Muzičkog centra Crne Gore, podijelili su Silvio Bilić iz Hrvatske i Ema Šucman iz Njemačke.

„Prošlogodišnje izdanje Međunarodnog takmičenja gitarista postavilo je ljestvicu uspjeha veoma visoko, a ove godine dokazani umjetnici i mladi talenti su pokazali da za nas ne postoje granice. Festival je nadmašio očekivanja publike, organizatora i učesnika, a broj prijavljenih takmičara iz svih krajeva svijeta dokazao je da događaj dobija sve šire razmjere i da su postavljeni standardi koje moramo nastaviti da nadograđujemo. Zahvaljujemo se Muzičkom centru Crne Gore, Centru za kulturu Tivat, graditeljima gitara Adreasu Marviju i Slavku Mrdalju i svima koji su pomogli da festival funkcioniše kao nikada do sada”, poručio je jedan od osnivača i organizatora festivala Danijel Cerović.

MIGC 2019, koji organizuju NVO „Anagastum”, Muzički centar Crne Gore, Centar za kulturu Tivat, pored tradicionalnog takmičenja u 13 kategorija, obilježili su i koncerti i majstorske radionice najznačajnijih i najuticajnijih umjetnika današnjice kao što su flamenkista Huan Manuel Kanjizares i klasični gitarista Anjelo Deziderio.
Njihov premijerni nastup u Crnoj Gori značajan je kako za stručnu javnost, tako i za cjelokupnu kulturno-umjetničku scenu u našoj državi koja je do sada rijetko imala priliku da ugosti najbolje virtuoze na gitari.

Publika se uvjerila i u talenat i umješnost sedam umjetnika evropske gitarske mreže EuroStrings koji su, pored svakodnevnih nastupa, održali i radionice mladim crnogorskim gitaristima.

Na redu Electric Guitar Competition

Sjajna atmosfera iz Tivta seli se ovog petka u Podgoricu gdje će biti održano takmičenje za električnu i akustičnu gitaru i glas, kao programski segment Međunarodnog takmičenja u gitari MIGC 2019.

Electric Guitar Competition powered by The Capital Plaza biće održano 31. maja i 1. juna u lounge baru The Living Room poznatog podgoričkog hotela CentreVille, pod sloganom „Get into it“, a obilježiće ga nastupi jednog od najvećih regionalnih bendova Neverne bebe i prošlogodišnje pobjednice, Nikšićanke Jelene Zvicer.

Za najbolje je, uz podršku prijatelja takmičenja, pripremljen bogat nagradni fond. Pobjednicima u obije kategorije pripašće akustična gitara Yamaha vrijednosti 1.150 eura, drugoplasirani dobijaju po 250 eura, dok je za trećeplasirane obezbijeđena besplatna kotizacija za učešće na Međunarodnom takmičenju u gitaru MIGC 2020.

Program i pravilnik takmičenja nalaze na sajtu Montenegro International Guitar Competition-a.

Međunarodno takmičenje gitarista u Tivtu krajem 2017. godine postalo je dio platforme Euro Strings – European Guitar Festival Collaborative, i od 2018. do 2022. godine dio je EU programa "Kreativna Evropa". Ovaj projekat predstavlja partnerstvo četrnaest gitarskih festivala iz Evrope koji su fokusirani na davanje podrške protoku mladih talenata na festivalima i pružanje mogućnosti novim klasičnim gitaristima da dopru do šire međunarodne publike, čime bi im se omogućio transnacionalni rad i pristup novim tržištima.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR