14 °

max 14 ° / min 8 °

Četvrtak

18.04.

14° / 8°

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 4°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 7°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
"Kreativna Crna Gora": "Glass Design" savremenim proizvodima od stakla do uspješnog pozicioniranja na tržištu

Izvor: Foto: Ministarstvo kulture

Kultura

Tag Video
Comments 0

"Kreativna Crna Gora": "Glass Design" savremenim proizvodima od stakla do uspješnog pozicioniranja na tržištu

Autor: Milena Aprcović

  • Viber

Program "Kreativna Crna Gora", koji je pokrenulo Ministarstvo kulture, ove je godine dao prve rezultate, saopšteno je iz ovog vladinog resora. 

Na prvom konkursu u okviru navedenog programa, kojim će biti uspostavljen crnogorski kulturni proizvod, kao plod saradnje kreativnog sektora i preduzetničko – proizvodnog, podržano je ukupno 11 autora.

U pitanju je 10 projekata i proizvoda, te jedna naučna studija, saopšteno je iz Ministarstva kulture. 

"Obezbjeđivanjem osnovnih uslova i sredstava za rad – prostora, opreme, promocije i sl. sa sigurnošću možemo reći da je Ministarstvo zajedno sa autorima, uspješno pokrenulo 10 novih biznisa u kulturi, čime želimo motivisati i druge umjetnike da se na predstojeće konkurse prijave sa svojim inicijativama i idejama.

Imajući u vidu značaj programa "Kreativna Crna Gora", prevashodno u pogledu afirmacije autora i značaja njihovih projekata za stvaranje crnogorskog kulturnog proizvoda, Ministarstvo kulture nastojaće da javnosti predstavi svakog od njih, uz projekte čiji su autori", dodaju u saopštenju. 

Autori jedne od 11 ideja podržanih putem konkursa "Kreativna Crna Gora" su "Glass Design" iz Nikšića.

"U pitanju je projekat manufakture i proizvodnje u kompleksnim materijalima, poput stakla, čija je tendencija očuvanje starog zanata koji je svojim modernim pristupom i tematikom dostupan široj ciljnoj grupi. Obezbjeđivanjem dobrog plasmana putem programa "Kreativna Crna Gora" proizvod će brzo naći put do dizajnerskog i suvenirskog tržišta", navodi se u saopštenju. 

Kako kaže Nina Ilić iz "Glass Design-a", njena ljubav prema staklu seže do djetinjstva i porodičnog ateljea koji su vodili njeni roditelji.

Ona je istakla kako je program "Kreativna Crna Gora" izuzetno značajan, kako za umjetnost i kulturu, tako i za cjelokupno društvo.

"Taj program je jako pozitivan, jer predstavlja idealnu spregu između umjetnosti i ekonomije. To je prilika da mladi pokažu kreativnost i stvaralačke mogućnosti, a da istovremeno njihove ideje budu održive", zaključila je ona.

Iz "Glass Design-a" poručuju kako njihova ciljna grupa, u prvom redu, jesu građevinski investitori koji – pri planiranju projekata – ostavljaju prostor za vitražne kompozicije, ali i galerije i srodni prostori. 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR