16 °

max 16 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

16° / 8°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 14°

Srijeda

01.05.

20° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Izložba "Dvanaesti" Aleksandra Rafajlovića u Beranama

Kultura

Comments 0

Izložba "Dvanaesti" Aleksandra Rafajlovića u Beranama

Autor: Ana Ašanin

  • Viber

U petak, 7. juna u 20 sati, u galeriji Polimskog muzeja biće otvorena izložba Dvanaesti, autora Aleksandra Rafajlovića.

Izložbu otvara Petar Ćuković, istoričar umjetnosti, a trajaće do petka, 28. juna.

Biografija

Aleksandar Rafajlović je potomak freskopisaca i ikonopisaca Dimitrijevića-Rafailovića, jedanaestorice slikara iz pet generacija Bokokotorske slikarske škole, koji svojom djelatnošću, od prve potpisane ikone iz 1680. do druge polovine 19. vijeka, čine najdugovječniju porodičnu slikarsku radionicu u Evropi.

Autor na izložbi prezentuje svoj rad na formiranju kompletne dokumentacije sa 650 njihovih ikona snimljenih na oko 90 lokacija u Crnoj Gori, Srbiji, Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj.

Dokumentacija je prilika da se vide sve ikone, uživa u slikarskom majstorstvu i otklone mnoge nedoumice oko autorstva i vremena njihovog nastanka.

Aleksandar Rafajlović je čukununuk Iva Rafailovića, ikonopisca sa čijim radom prestaje djelatnost posljednjih slikara u vizantijnskom maniru na ovim prostorima. Radovi na izložbi su nastali u nekoliko posljednjih godina, paralelno sa radom na dokumentaciji.

Priliku da postane dvanaesti u nizu i uspostavi čvrstu vezu sa porodičnom tradicijom, Rafajlović koristi tako što nekoliko radova slika tehnikom svojih predaka, uspostavljajući dijalog sa njima i promišljajući sopstvenu poziciju u odnosu na njihovo djelo.

Tako nastaju radovi na kojima se prepoznaje misaoni i emotivni rezime o prisustvu i mogućnostima umjetnika. Na radovima koji su prilozi za biografiju autora, Rafajlović predstavlja sebe kao umjetnika novog milenijuma, mnoštvom informacija u različitim medijima, za razliku od ikonopisaca o kojima sem rijetkih potpisa na ikonama gotovo da nema drugih podataka. Sliku o autoru dopunjuje šest tekstova, koje su za ovu priliku napisali njegovi prijatelji.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR