10 °

max 15 ° / min 6 °

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 4°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

13° / 9°

Četvrtak

25.04.

16° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
IPA projekat MONET: Počeo program razmjene u Narodnom muzeju

Kultura

Comments 0

IPA projekat MONET: Počeo program razmjene u Narodnom muzeju

Autor: Milena Aprcović

  • Viber

U Narodnom muzeju na Cetinju danas je počeo dvonedjeljni program razmjene koji se realizuje u okviru IPA projekta MONET - Culture in Motion in Adriatic Networks of Museums.

Kako je saopšteno iz Ministarstva kulture, u razmjeni učestvuju umjetnici iz Crne Gore, Albanije, Regije Pulja i Regije Molize, odabrani na međunarodnom javnom pozivu, sa ciljem stvaranja jedinstvenih umjetničkih djela, koja će biti prikazana na putujućoj izložbi u sve tri zemlje učesnice programa.

Odabrani umjetnici će, kroz saradnju sa mentorima, posjetiti Narodni muzej i Nacionalnu biblioteku "Đurđe Crnojevć " i biti u prilici da kroz susrete sa studentima i umjetnicima iz Crne Gore, ramijene znanja i iskustva koja će doprinijeti njihov daljem zajedničkim ili individualnom radu, navedeno je u saopštenju. 

U okviru realizacije IPA projekta MONET planirano je održavanje sedam umjetničkih laboratorija u kojima će učestvovati 28 umjetnika iz Crne Gore, Albanije i Italije, a uključene institucije su Narodni muzej Crne Gore, Centar savremene umjetnosti, Fondacija Pino Pascali (Polignano a Mare, Pulja, Italija), Arheološki muzej Ribezzo (Brindisi, Pulja, Italija), ARATRO - Arhiv elektronske umjetnosti i laboratorija savremene umjetnosti Univerziteta Molize (Kampobaso, Molize, Italija), Nacionalna galerija umjetnosti Tirana (Tirana, Albanija) i Nacionalni muzej fotografije "Marubi" (Skadar, Albanija).

Projekat MONET je finansiran u okviru prvog poziva Interreg IPA prekograničnog programa saradnje Italija-Albanija-Crna Gora, dodaju iz Ministarstva kulture. 

"Osnovni cilj projekta je stvaranje mreže muzeja i kulturnih lokacija i promocija prirodne i kulturne baštine kroz valorizaciju muzeja u smislu menadžmenta, infrastrukture i usluga. Ministarstvo kulture Crne Gore je na ovom projektu vodeći partner, dok su ostali partneri iz Italije Muzej Pino Pascali, ARATRO Univerzitet Molize i Regija Pulja, a iz Albanije Ministarstvo kulture i Muzej fotografije Marubi. Pridruženi partner je Opština Leće", navedeno je u saopštenju. 

 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR