Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

IPA projekat MONET: Počeo program razmjene u Narodnom muzeju

| Postavio/la: Milena Aprcović

IPA projekat MONET: Počeo program razmjene u Narodnom muzeju

U Narodnom muzeju na Cetinju danas je počeo dvonedjeljni program razmjene koji se realizuje u okviru IPA projekta MONET - Culture in Motion in Adriatic Networks of Museums.

Kako je saopšteno iz Ministarstva kulture, u razmjeni učestvuju umjetnici iz Crne Gore, Albanije, Regije Pulja i Regije Molize, odabrani na međunarodnom javnom pozivu, sa ciljem stvaranja jedinstvenih umjetničkih djela, koja će biti prikazana na putujućoj izložbi u sve tri zemlje učesnice programa.

Odabrani umjetnici će, kroz saradnju sa mentorima, posjetiti Narodni muzej i Nacionalnu biblioteku "Đurđe Crnojevć " i biti u prilici da kroz susrete sa studentima i umjetnicima iz Crne Gore, ramijene znanja i iskustva koja će doprinijeti njihov daljem zajedničkim ili individualnom radu, navedeno je u saopštenju. 

U okviru realizacije IPA projekta MONET planirano je održavanje sedam umjetničkih laboratorija u kojima će učestvovati 28 umjetnika iz Crne Gore, Albanije i Italije, a uključene institucije su Narodni muzej Crne Gore, Centar savremene umjetnosti, Fondacija Pino Pascali (Polignano a Mare, Pulja, Italija), Arheološki muzej Ribezzo (Brindisi, Pulja, Italija), ARATRO - Arhiv elektronske umjetnosti i laboratorija savremene umjetnosti Univerziteta Molize (Kampobaso, Molize, Italija), Nacionalna galerija umjetnosti Tirana (Tirana, Albanija) i Nacionalni muzej fotografije "Marubi" (Skadar, Albanija).

Projekat MONET je finansiran u okviru prvog poziva Interreg IPA prekograničnog programa saradnje Italija-Albanija-Crna Gora, dodaju iz Ministarstva kulture. 

"Osnovni cilj projekta je stvaranje mreže muzeja i kulturnih lokacija i promocija prirodne i kulturne baštine kroz valorizaciju muzeja u smislu menadžmenta, infrastrukture i usluga. Ministarstvo kulture Crne Gore je na ovom projektu vodeći partner, dok su ostali partneri iz Italije Muzej Pino Pascali, ARATRO Univerzitet Molize i Regija Pulja, a iz Albanije Ministarstvo kulture i Muzej fotografije Marubi. Pridruženi partner je Opština Leće", navedeno je u saopštenju. 

 

Ostavi komentar

0/300