Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Književni vodič gradonačelnika Cetinja Aleksandra Kašćelana

| Postavio/la: Zerina Ćatović

Književni vodič gradonačelnika Cetinja Aleksandra Kašćelana

Gradonačelnik Prijestonice veliki je ljubitelj knjige, ali i drugih bliskih umjetničkih formi, te ove sedmice za čitaoce Antene M izdvaja pet djela koja veličanstveno staraju.

Aleksandar Kašćelan na dužnosti je gradonačelnika Cetinja od februara prošle godine, a prije toga bio je izvršni direktor kompanije Montenegro Bonus. Diplomirao je na Mašinskom fakultetu, smjer primijenjena mehanika i konstruisanje, a magistrirao na Ekonomskom fakultetu u Podgorici. Osim usavršavanja u domenu strateškog planiranja i tržišnog poslovanja, njegova karijera vezana je za teme energetske efikasnosti, nafte i gasa.

Listu preporuka gradonačelnika Kašćelana čine klasici; naslovi o kojima se nedovoljno govori, ali i dragulji “devete umjetnosti”.

 ***

 

Knut Hamsun – Plodovi zemlje

Fascinantni roman norveškog nobelovca koja tjera na razmišljanje o snazi ljudskog duha da se izdigne iznad nevolje i da prebrodi sve izazove, pa i one koji udaraju direktno na samopouzdanje. To je priča o životu, porodici, o jedinstvu čovjeka i prirode, o moći da se živi i mimo tokova koje društvo predominantno zahtijeva. Pulsirajuća i živa oda radu. Roman čiji je sadržaj i poslije jednog vijeka jednako aktuelan, možda i više nego u vremenu kada je nastajao.  

Irvin D. Jalom – Kad je Niče plakao

Roman fikcije, koji intrigira i pokreće na promišljanje o ljudskim odnosima, o tome sa kim i kako uspostavljamo kontakte, šta su pravi putevi do spoznaje sebe i drugih. Samopomoć ili pomoć drugih - može li se iz uzdržanosti i odijuma doći do prijateljstva. Izvrsni dijalozi o filozofiji, psihoanalizi, ljudskoj ličnosti i karakteru.

Harper Lee - Ubiti pticu rugalicu

Klasik koji se ne čita samo jednom. Napisan prije skoro šezdeset godina, a i danas aktuelan. Roman kroz jedinstvenu sliku američkog juga, gdje su rasizam i predrasude duboko ukorijenjeni, priča o odrastanju, borbi za pravdu, toleranciji, diskriminaciji, o ljubavi i ljudskosti. Dirljivo umna oda ljudskom dostojanstvu sažeta u citatu „Savjest je jedna od stvari o kojoj se ne odlučuje glasovima većine.”

Vikas Svarup - Pitanja i odgovori

Jedinstvena priča o životu, sudbini, o životnoj mudrosti koja dječaku iz „blata“ daje odgovore ne samo na pitanja iz kviza zbog kojeg dospijeva u žižu javnosti, nego i o sopstvenom životu i svijetu koji ga okružuje. Topla, ljudska priča o neprestanoj borbi dobra i zla, ljudskog i neljudskog, sa snažnom porukom – preživjeti je jedini izbor. 

Tiziano Sclavi - Dylan Dog

Kao ljubitelj knjige i neko ko u svojoj biblioteci ima izdanja različitih žanrova i tematika, koja bi svakako našla mjesto u ovoj rubrici – posebno ona o ekonomiji ili arhitekturi, odlučio sam se na presedan i formu koja nije striktno književna, ali ima sve elemente umjetnosti i smatra se neizostavnim dijelom pop-kulturne baštine. Riječ je o stripu Dylan Dog kojeg je za izdavačku kuću Sergio Bonelli Editore stvorio italijanski scenarista i novinar Tiziano Sclavi. Od prvog broja objavljenog 1986. godine do danas objavljeno je gotovo 300 epizoda, brojni specijali i reprinti. Strip čiji kultni status nikada nije doveden u pitanje. Odlično štivo za dokolicu, posebno za pasionirane kolekcionare u koje i sebe ubrajam. Preporučujem i sva izdanja Alan Forda i Marti Misterije, kao i cjelokupni Bonelijev vestern opus.

Ostavi komentar

0/300