Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Svi dnevnici princeze Ksenije u vlasništvu Crne Gore

| Postavio/la: Jelena Ćetković | Izvor: Mina

Svi dnevnici princeze Ksenije u vlasništvu Crne Gore

Primopredaja šest preostalih dnevnika princeze Ksenije Petrović obavljena je danas u Ministarstvu kulture, saopštili su iz tog resora, dodajući da Crna Gora sada ima u vlasništvu svih 25 dnevnika, odnosno sve autentične zapise crnogorske princeze iz te zbirke.

Fragmente zbirke danas je ministru kulture Aleksandru Bogdanoviću predao David Margason, izvršni direktor kompanije Adriatic Marinas u čijem je vlasništvu šest svezaka bilo od 2011. godine.

Iz Ministarstva su podsjetili da im je preostalih 19 dnevnika te godine predao ruski princ Nikolaj Romanov.

Bogdanović je zahvalio kompaniji Adriatic Marinas, navodeći da je Crna Gora od danas bogatija za nova saznanja, zapisana rukom crnogorske princeze, čija ličnost, život i posebnost, kroz te dnevnike, daju mogućnost rasvjetljavanja nekih događaja i iskustava porodice Petrović.

„Zahvaljujući ovoj donaciji, Crna Gora će iz ugla crnogorske princeze saznati o jednom turbulentnom vremenu vlastite istorije od 1905. do 1928. godine, od kada datiraju ovi jedinstveni rukopisi. Dakle, vrijednost ove Zbirke je od izuzetnog kulturno-istorijskog značaja za Crnu Goru“, naglasio je Bogdanović.

Margason istakao da je kompanija Adriatic Marinas prepoznala istorijski značaj dnevnika, i da je iz tog razloga donijela odluku da oni budu ustupljeni Ministarstvu i dostupni crnogorskoj javnosti.

Kompletiranjem Zbirke, država Crna Gora dobila je dnevnike princeze Ksenije iz perioda od 1911. do 1916. godine.

Cjelokupna Zbirka biće čuvana i predstavljena u Muzeju kralja Nikole.

Ostavi komentar

0/300