Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Čitalački izbor direktorke CNP-a Zorane Kralj

| Postavio/la: Zerina Ćatović

Čitalački izbor direktorke CNP-a Zorane Kralj

Direktorka našeg nacionalnog teatra ove sedmice za Antenu M govori o odabranim knjigama. Najintimniji izbor Zorane Kralj obuhvata savremenu književnost, neka vanremenska djela i knjigu pjesama. Dodaje, ipak, da je ovo samo jedan trenutak čitalačkog iskustva, budući da bi u drugom momentu kontekst odabranih knjiga bio potpuno drugačiji. “U ovom trenutku, ovakav izbor označava autobiografiju čitanja.”

Zorana Kralj je za direktoricu Crnogorskog narodnog pozorišta naimenovana u martu 2016, a prije toga je bila PR menadžer u CNP, odnosno novinarka u nekoliko crnogorskih glasila. Diplomirala je produkciju na Fakultetu dramskih umjetnosti na Cetinju i uradila prvo sociološko istraživanje dramske publike u Crnoj Gori.

 ***

Džek Keruak, Na putu

Prevratnički roman bit generacije opisuje bitnike koji lutaju Amerikom u potrazi za idealističkim snom o zajedničkom životu i ljepoti. Keruak je ovaj roman objavio 1957. godine, i  do današnjih dana ima svoje poklonike koji se identifikuju sa glavnim junacima u negaciji čvrsto omeđenih društvenih okvira. Dugo putovanje kroz predjele Amerike doživljavaju kao jedino mogući način u otkrivanju apsolutne slobode. Zbog toga i ne čudi što je ovo djelo postalo nezaobilazna lektira hipika, bitnika i hipstera, jednom riječju, andergraund pokreta širom svijeta.

Gvozdeni vek – Savremena ruska drama

Drame „Kokoška“, „Murlin Murlo“, „Bajka o mrtvoj carevoj kćeri“  Nikolaja Koljade, izvođene na scenama u regionu, zatim dramski komad „Kući“ Ljudmile Razumovske, kao i drame  Aleksandra Kolina, Olje Muhine, Ljudmile Petruševske (prije nekoliko godina otvorila Sajam knjiga u Podgorici), Aleksandra Galina, Olega Bogojeva, Aleksandra Červinskog... odnosno petnaest drama dvanaest ruskih autora prikazuju sliku života ruskog društva u periodu od perestrojke do današnjih dana.

Franc Kafka, Dnevnici (1914-1923)

Kafkina promišljanja o grijehu, patnji i istinitom putu u dnevničkim zapisima koje je jedan od najvećih književnih genija započeo pred početak Prvog svjetskog rata, a s dužim i kraćim prekidima, vodio do 1923. godine. Zapisi otkrivaju intimni piščev svijet, porodično okruženje, strah i nipodaštavanje od oca koji nije odobravao njegovo bavljenje književnim poslom; rijetke ljubavne susrete, jedan sumorni život prepun sumnji, očaja i besmisla; putovanja u Njemačku, Francusku i Italiju i utiske kao iskustvo jednog oblika života koji se odvija daleko od mjesta rođenja.

Božo Koprivica, San ulice

Knjiga B. Koprivice je elegantno, lako i nenametljivo, a vrhunsko  tumačenje književnih lavirinata, sa obiljem nepoznatih činjenica, podataka i pojedinosti. Strasna mjera pripovijedanja čija višestruka znakovnost gradi i novu i zagonetniju priču, a sve izrečeno sportskim fudbalskim terminima… Ova knjiga istovremeno je i dnevnik čitanja i katalog najznačajnijih imena iz svijeta književnosti, filma, pozorišta, i majstorski album preciznih šuteva.

Milo Kralj, Izabrane pjesme

Knjiga pjesama koja me vraća u svijet djetinjstva, i čiji stihovi izazivaju i tugu i ponos i sjećanje. Iščitavajući te pjesme ponovo proživljavam jedno davno nestalo vrijeme - njegov lik za radnim stolom, papire sa tek zapisanim, ponekad i precrtanim i prepravljenim stihovima. U njihovom zvuku otkrivam sva ona ljeta provedena u Baru:  „U maslinjaku i sad njihove sjenke pred veče/jedna drugu traže i po krugu se vrte...“

Ostavi komentar

0/300