21 °

max 21 ° / min 13 °

Utorak

16.04.

21° / 13°

Srijeda

17.04.

15° / 9°

Četvrtak

18.04.

13° / 7°

Petak

19.04.

13° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 7°

Ponedjeljak

22.04.

13° / 5°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Gusinje etno fest ''Tanko poju za gorom đevojke'' od 23. do 25. jula

Kultura

Comments 0

Gusinje etno fest ''Tanko poju za gorom đevojke'' od 23. do 25. jula

Autor: Ana Ašanin

  • Viber

U naredna tri dana, od 23. do 25. jula, Gusinje će biti centar kulturnih dešavanja na sjeveru Crne Gore.

Po drugi put biće organizovana manifestacija GUSINJE ETNO FEST ''Tanko poju za gorom đevojke“, kaže se u saopštenju organizatora. 

Ovakav projekat je zaživio u Gusinju prošle godine i sada se sa istim intezitetom i namjerama nastavlja dalje, sve u cilju spajanja kulture.

„Da shvatimo da na jednoj sceni ima mjesta apsolutno za sve narode i njihove kulture, kao i da prenesemo poruku da kulturu i tradiciju sviju nas treba čuvati i njegovati i da kultura ne poznaje granice i da na neponovljiv način spaja ljude.U dužem vremenskom periodu osjeća se velika potreba za etabliranjem jedne ovakve manifestacije, koja bi na najbolji način pomogla promovisanju neponovljivih prirodnih i kulturnih ljepota i znamenitosti gusinjskog kraja.

Koncept manifestacije koji je uradio Senad Gačević, profesor Muzičke akademije na Cetinju, u potpunosti je kompatibilan sa kulturno – istorijskim karakteristikama Gusinja, a istovremeno je i jedina manifestacija ove vrste kod nas koja se u potpunosti oslanja na tradicionalnu kulturu našega kraja, ali i cijele Crne Gore i regiona“, kazao je Irfan Dervišević, direktor Centra za kulture Gusinje.

U okviru festivala, pored Smotre izvornog stvaralaštva Crne Gore pod nazivom "Tanko poju za gorom đevojke", koja će se održati 23. jula u 20 sati, planirani su i veče sevdaha "Teferidž" 24. jula u 20 sati i koncert Mostar sevdah reunion 25. jula takođe u 20 sati.

Takođe, održaće se promocije dvije knjige: "Lirske pjesme Plava i Gusinja" autorke Senade Đešević i "Đevojko, zlatna jabuko" profesora Senada Gačevića i Senada Kazića, kao i izložba starih fotografija pod nazivom "Podgorica na starim fotografijama", naglašavaju organizatori. 

"Poseban kvalitet ovog koncepta i konkretnog programa manifestacije predstavlja činjenica da manifestacija njeguje sve elemente crnogorskog multikulturalizma, i kroz koncept i u sastavu izvođača koji će se pojaviti na scenama Gusinja, kao i činjenicu da će u program učestvovati izvođači svih generacija.

Manifestacija ovakve vrste se apsolutno oslanja na sve kulturološke posebnosti svih naroda i nacija koji žive u Crnoj Gori, a istovremeno na jednom mjestu spaja kulture i kulturne elemente svih djelova Crne Gore", kazao je Dervišević.

On napominje da je Gusinje kao sredina kompatibilna u potpunosti za jednu ovakvu vrstu festivala, jer je tipičan primjer multietničkog i multinacionalnog sklada.

"Festival je zamišljen tako da treba da ostavi jedan neizbrisiv trag u oblasti kulturne baštine i da sam po sebi bude nešto što je ogromno bogastvo u etno-muzikološkom smislu, a koje je u okviru ove manifestacije koncetrisano na scenama Gusinja.Izražavamo zahvalnost Ministarstvu kulture koje sufinansira ovaj projekat u onom dijelu koji se odnosi na Smotru izvornog stvaralaštva Crne Gore „Tanko poju za gorom đevojke", kazao je Dervišević.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR