Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Skulptorsko umijeće crnogorskih vajara važan resurs

| Postavio/la: Gordana Đuračić

Skulptorsko umijeće crnogorskih vajara važan resurs

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović razgovarao je sa sa generalnim sekretarom Internacionalne asocijacije Saveza simpozijuma skulpture (ISSA) Liu Jangom i izvršnim članom ISSA, crnogorskim vajarom Lukom Radojevićem, koji je ujedno i umjetnički direktor Likovne kolonije “Berane 2019”. Bogdanović je poručio kako kolonija u Beranama predstavlja primjer manifestacije koja ujedno afirmiše i sjever naše države, pri čemu ona istovremeno ima značaj i sa aspekta uspostavljanja međunarodne saradnje u kulturi.

Čuveni kineski umjetnik Liu Jang izrazio je zadovoljstvo što boravi u Crnoj Gori, inicirajući pritom mogućnost saradnje putem uključivanja Crne Gore u Internacionalnu asocijaciju Savez simpozijuma skulpture (ISSA). Jang je i osnivač pomenute asocijacije, koja okuplja 400 članova iz 80 država, a radom podstiče globalnu razmjenu umjetničkih praksi i znanja iz oblasti vajarstva, organizuje stručna istraživanja, izložbe i produkciju radova.

Luka Radojević, jedan od naših najpoznatijih umjetnika čije skulpture danas krase mnoge evropske gradove, kao učesnik kolonije i član ISSA, iskazao je zadovoljstvo razumijevanjem Ministarstva kulture za uspostavljanje saradnje u ovoj oblasti kulture i podrškom koja se obezbjeđuje crnogorskim umjetnicima da se i na taj način upoznaju sa internacionalnim dostignućima u oblasti likovne umjetnosti. Izrazio je, takođe, ličnu spremnost da svojim iskustvom doprinese daljem unapređivanju rada kolonije i povezivanju umjetnika.

Tokom razgovora, ministar Bogdanović je istakao značaj ovog vida umjetničkog djelovanja, koji ne samo da doprinosi sticanju novih umjetničkih iskustava i uspostavljanju veza među stvaraocima iz različitih krajeva svijeta, već na dostojan način promoviše Crnu Goru kao kulturnu, ali i kao turističku destinaciju. Upoznao je sagovornike sa aktuelnim projektima i planovima koje Ministarstvo implementira na međunarodnom polju, a kada je u pitanju saradnja sa ISSA - preporučio je komunikaciju sa Simpozijumom skulpture u Danilovgradu, koji od ove godine ima status manifestacije od posebnog značaja za kulturu, što je još jedan pokazatelj da je i kod nas skulptorsko umijeće prepoznato kao važan umjetnički i stvaralački resurs.

Na kraju razgovora, Liu Jang uručio je ministru Bogdanoviću počasni sertifikat, kojim je on postao počasni član Internacionalne asocijacije Saveza simpozijuma skulpture (ISSA).

Ostavi komentar

0/300