17 °

max 17 ° / min 6 °

Petak

19.04.

17° / 6°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

12° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
KotorArt: Jermenski violončelista nastupio u Kotoru

Kultura

Tag Gallery
Comments 0

KotorArt: Jermenski violončelista nastupio u Kotoru

Autor: Milena Aprcović

  • Viber

Jermenski violončelista Narek Hahnazarjan sinoć je u Crkvi Sv. Duha održao solo recital u okviru XVIII KotorArt Don Brankovih dana muzike.

Kako je saopštila PR služba Međunarodnog festivala KotorArt, ovacije od publike najviše je dobio izvođenjem komada Lamentatio od Đovanija Solime kada je umjetnik uključio i pjevanje određenih dionica.

Publika je imala mogućnost da isprati kompozicije pisane za solo čelo kroz istoriju muzike: od Bahove svite sve do monumentalnog dijela za solo violončelo, Sonate Đerđ Ligetija ili jermenskog kompozitora Adama Hudojana.

Ono što je sve oduševilo je bio pažljivo biran i osmišljen bis ovog umjetnika, nakon obraćanja publici gdje je istakao da crnogorski i jermenski narod dijele mnoge sličnosti.

"Imamo sličan humor, jezik, i ljepotu koja nas okružuje nažalost, dijelimo i neke tužne istorijske činjenice. Znamo da je ovogodišnji Festival umjetnički obilježio 40 godina od razornog zemljotresa u Boki a u Jermeniji 1988. desio se zemljotres koji je odnio 25.000 žrtava", kazao je on.

Umjetnik je nakon obraćanja publici, odsvirao jermensku narodnu melodiju, koja nosi duboko emotivnu poruku i posvetio je svim žrtvama zemljotresa, dodaje se u saopštenju. 

Narek Hahnazarjan svira na violončelu starom tri vijeka, a svoj recital izveo je u košulji sa ornamentima iz Jermenije koji potiču iz V vijeka.

"Ja jesam muzičar ali prije svega, smatram da treba da budem ambasador svoje zemlje u svijetu i radujem se što mogu predstaviti dio kulture i običaja moje predivne Jermenije i upoznati druge nacije sa njima", istakao je Narek nakon koncerta.

"Večeras, takođe u Crkvi Sv. Duha, sa početkom u 21.30h imaćemo priliku da opet slušamo violončelistu Nareka Hahnazarjana, ovog puta u ulozi kamernog muzičara na koncertu Roman & Friends.

Sve detalje oprogramu i ulaznicama, mogu se pronaći na www.kotorart.me", navode iz PR službe. 

Narek Hahnazarjan, rođen u porodici muzičara, školovanje je započeo u rodnom Jerevanu, a nastavio na Konzervatorijumu u Moskvi i Muzičkom konzervatorijumu Nove Engleske u Bostonu.

Violončelo je učio i od čuvenog Mstislava Rostropoviča, čija ga je fondacija stipendirala. Na međunarodnu scenu stupio je 2011. godine, kada je, kao 22-godišnjak, pobijedio na 14. Međunarodnom takmičenju Čajkovski.

Svirao je s najpoznatijim svjetskim orkestrima, uspostavljajući saradnju s dirigentima kao što su Gergijev, Jarvi, Spivakov, Pletnjev, Robertson i dr.

Britanski muzički magazin Strad njegovo sviranje opisao je kao blistavo briljantno, a San Francisko Hronikl kao veličanstveno.

Tekuća sezona uključuje seriju koncerata na festivalima u Sjevernoj Americi, nastupe s poznatim orkestrima širom svijeta, kao i u triju sa Sergejem Dogadinom i Danilom Trifonovim. Svira na violončelu koje je 1707. godine konstruisao Jozef Guarneri.

 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR