Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Objavljena knjiga "Rad sna i druge pesme" Džeroma Rotenberga

| Postavio/la: Marija Mitrović

Objavljena knjiga "Rad sna i druge pesme" Džeroma Rotenberga

Knjiga poezije „Rad sna i druge pesme“ Džeroma Rotenberga, u izboru i prevodu Dubravke Đurić, objavljen je u izdanju Otvorenog kulturnog foruma sa Cetinja, saopšteno je iz OKF-a.

Za izdavača se potpisuje Milorad Popović, a urednica izdanja je Dragana Tripković. Likovna urednica je Suzana Pajović.

 Za ovo izdanje, prevoditeljica Dubravka Đurić je napisala pogovor pod naslovom „Džerom Rotenberg: performans poezija, etnopoetika i totalni prevod“

Džerom Rotenberg (Jerome Rothenberg, Njujork, 1931) rođen je u porodici jevrejskih imigranata koji su iz Poljske deset godina prije njegovog rođenja izbjegli u Ameriku. Diplomirao je 1951. a master iz studija književnosti dobio je na Univerzitetu Mičigena. Od 1953. do 1955. bio je u vojsci SAD, neko vrijeme stacioniran u Njemačkoj u kojoj je počeo da se bavi poezijom i prevođenjem.

Nakon povratka u SAD nastavlja postdiplomske studije i postaje blizak pjesnicima Dejvidu Entinu, Robertu Keliju, Armandu Šverneru (Armand Schwerner), zatim, Džeksonu Mek Lou, Polu Blekbernu (Paul Blackburn), Rošel Ovens (Rochelle Owens), Klejtonu Ešelmanu i Dajani Vakoski (Diane Wakoski). Počinje da djeluje u okviru tendencije duboke slike i zanima se za etnopoetiku. Postaje blizak sa bitnicima, pjesnicima Blek Mauntin koledža, konkretistima, fluksusovcima i umjetnicima koji rade sa zvukom kao tekstom. Sopstveni pristup poeziji smatra interkulturalnim i globalnim.

Uređivao je brojne časopise, među kojima su Some/Thing sa Dejvidom Entinom i Alcheringa, časopisom posvećenim etnopoetikama, koji je uređivao sa Denisom Tedlokom (Dennis Tedlock). Predavao je na brojnim univerzitetima, među kojima je i Univerzitet Kalifornije u San Dijegu.

 Među njegovim mnogobrojnim zbirkama pjesama pominjemo Poland/1931 (1974), Vienna Blood (1980), That Dada Strain (1983), Khurban & Other Poems (1989), The Lorca Variations (1993), zbirku eseja Pre-Faces & Other Writings (1981), a sa Eribertom Jepezom uredio je Eye of Withness: A Jerome Rothenberg Reader (2013). Prevođen je na brojne jezike.

 Dubravka Đurić (1961, Dubrovnik), feministička pjesnikinja i teoretičarka. Diplomirala je i magistrirala na grupi za Opštu književnost i teoriju književnosti na Filološkom fakultetu u Beogradu, a doktorirala na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Bavi se teorijom kulture, teorijom medija, teorijom moderne i postmoderne poezije, teorijom roda, umjetničkim i pjesničkim performansom.

Jedna je od osnivačica i urednica časopisa ProFemina, a u Asocijaciji za žensku inicijativu pokrenula Ažinovu školu poezije i teorije. Zbirke poezije: Priroda meseca, priroda žene (1989), Knjiga brojeva (1994), Klopke (1995), All-Over: izabrane i nove pesme sa esejima koji određuju fazu moje poezije od 1996-2004 (2004). Objavila je brojne kritike i studije o poeziji, umjetnosti i plesu, kao i knjige Jezik, poezija, postmodernizam (2001), Govor druge (2006) i Poezija, teorija, rod (2009). Kourednica je antologije tekstova Impossible Histories – Historical Avant-Gardes, Neo Avant-Gardes, Post-Avant-Gardes in Yugoslavia 1918-1991 (2003). Živi u Beogradu.

Ostavi komentar

0/300