Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Međunarodni podgorički sajam knjiga i obrazovanja na sajmu u Pekingu

| Postavio/la: Ana Ašanin

Međunarodni podgorički sajam knjiga i obrazovanja na sajmu u Pekingu

Međunarodni podgorički sajam knjiga i obrazovanja, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Crne Gore, predstavlja se i ove godine u okviru Međunarodnog sajma knjiga u Pekingu (Bejing International Book Fair) koji će biti održan od danas do 25. avgusta.

Kako navode organizatori, ovogodišnje predstavljanje podgoričkog Sajma knjiga u Pekingu biće još jedna prilika da se crnogorsko izdavaštvo i izdavači predstave ne jednom od renomiranih međunarodnih sajmova knjiga.

Međunarodni sajam knjiga u Pekingu (Bejing International Book Fair) predstavlja treću po veličinu manifestaciju ove vrste u svijetu, odmah poslije Sajma knjiga u Frankfurtu i sajma Book Expo koji se održava u Sjedinjenim Američkim Državama.

"Ovaj renomirani Sajam održava se ove godine po 26-ti put na prostoru od 106.800 kvadratnih metara na kome će se predstaviti preko 2600 izlagača (među kojima i crnogorski Međunarodni podgorički sajam knjiga i obrazovanja) iz 95 zemalja svijeta.

Međunarodni sajam knjiga u Pekingu u prosjeku posjeti oko 300.000 posjetilaca, a sajamske događaje prati preko 1300 akreditovanih novinara", navedeno je u saopštenju. 

Ove godine, na Međunarodnom sajmu knjiga u Pekingu kao zemlja gost predstaviće se Rumunija.

"Prisustvo Međunarodnog podgoričkog sajma knjiga i obrazovanja i ove godine na pekinškom Sajmu (Bejing International Book Fair) utemeljeno je i na protokolu o saradnji koji je potpisan između ova dva sajma. U skladu sa navedenim protokolom Međunarodni podgorički sajam knjiga biće tradicionalno zastupljen posebnim štandom na kome će se predstavljati crnogorska izdavačka tradicija kao i atraktivna izdanja crnogorskih izdavača i crnogorskih autora.

Delegacija Međunarodnog podgoričkog sajma knjiga i obrazovanja imaće jedinstvenu priliku da predstavi najznačajnije naslove crnogorskih izdavača na posebnom štandu u okviru pekinškog Sajma. Učešće na sajmu u Pekingu je odlična prilika za uspostavljanje veza sa kineskim izdavačima te da doprinese lakšem i frekventinjem objavljivanju kako kineskih autora u Crnoj Gori, tako i crnogorskih pisaca u Kini", kaže se u saopštenju.

Prisustvo Međunarodnog podgoričkog sajma knjiga i obrazovanja na Sajmu u Pekingu tako predstavlja nastavak kulturne misije podgoričkog Sajma: uspostavljanje veza između kultura, saradnju sa renomiranim svjetskim izdavačima i sajmovima, predstavljanje crnogorske književne i izdavačke kulture u svijetu.

Štand je zvanično posjetio i ambasador Crne Gore u Kini Darko Pajović.

Ostavi komentar

0/300