Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Konceptualni umjetnik iz Crne Gore Dante Buu predstaviće svoj rad američkoj publici

| Postavio/la: Ana Ašanin

Konceptualni umjetnik iz Crne Gore Dante Buu predstaviće svoj rad američkoj publici

Konceptualni i vizuelni umjetnik iz Rožaja Dante Buu gostovaće 12 i 13. septembra na TBA Festivalu u Portlandu (Oregon) koji organizuje Institut za savremenu umjetnost.

Tamo će, na poziv kustosice Adele Demetje, predstaviti svoj novi umjetnički rad "Sve moje najbolje smrti", u okviru eksperimentalne izložbe ''NEXUS 1", koja povezuje radove četiri evropska i dva američka umjetnika, kreirajući vizuelno-poetični doživljaj u vremenu i prostoru.

Nakon Amerike, Dante Buu će se 15. oktobra predstaviti beogradskoj publici u galeriji DOB, u okviru izložbe "Pažnja! Tu sam", tekstualnom instalacijom "HÔTEL", koja je nastala u saradnji sa srpskim umjetnikom Brankom Miliskovićem.

To će ujedno biti i najava zajedničkog projekta "HÔTEL" koji će umjetnici realizovati na jesen 2020. u galeriji Podroom, Kulturnog centra Beograda.

Od novembra 2019. do maja 2020. slijedi njegov boravak na zagrebačkoj WHW Akademiji, koju organizuje kustoški kolektiv "Što, kako i za koga".

WHW Akademija je program za mlade umjetnike, čiji je cilj podsticanje novih oblika samoodređenja, utemeljenih na metodama kritičke refleksije, radoznalosti i susreta između umjetnika, umjetničkih radova, umjetničkih profesionalaca, teoretičara i naučnika iz različitih disciplina, kaže se u saopštenju organizatora.

U završnoj fazi je i priprema knjige ''Peto godišnje doba”, koja je zasnovana na Danteovom radu istog naslova, a fokusira se na značenje ženskog rada u tradiciji miraza.

Četiri ručno izrađena vezena komada objelodanjuju neispričane istorije žena iz umjetnikove porodice kao vizuelno, tekstualno i umjetnički dokumentovano nevidljivo radno iskustvo.

U saradnji sa četiri autora/ke iz različitih umjetničko-teorijskih polja: Derya Yücel (kustosica, Istanbul), Stanimir Panayotov (teoretičar, Sofija), Adela Demetja (kustosica, Tirana/Frankfurt) i Rabih Alameddine (pisac, Bejrut/San Francisko), knjiga "Peto godišnje doba" pruža uvid u ženski ručni rad i njegov socijalni, ekonomski, kulturalni, simbolički i emancipatorski kontekst.

Nakon uspješno realizovane samostalne izložbe "I do not want my Lover to go to Work" u Kulturnom centru Tobačna 001 (2018-2019), Dante Buu će se na proljeće 2020. ponovo predstaviti slovenačkoj publici samostalnom izložbom u Galeriji Ravnikar u Ljubljani.

Konceptualni i vizuelni umjetnik Dante Buu (1987, Rožaje, Crna Gora) bavi se brutalnošću sopstvenog društveno-kulturog okruženja, kao i sveprisutnim otuđenjem u društvu kroz različite medije, a polazeći od intimnog doživljaja svijeta.

Njegov rad preispituje i dekonstruiše rodne uloge, identitete, sex i stereotipe koji se uspostavljaju kroz mehanizme moći, izražavajući intimne putanje otpora i subverzije koje se protežu kroz privatne i javne prostore.

Ono što je lijepo, radosno i dostupno se, u radu Dante Buua, ogoljava kako bi se otkrila druga strana, radi ispitivanja njenih implikacija i njenog uticaja na nas kako pojedinačno, tako i kolektivno. 

Dante Buu živi i radi između Rožaja, Beča i Berlina, naglašavaju organizatori. 

Ostavi komentar

0/300