Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

"Rezidencijalni programi u Parizu od posebnog značaja za umjenike iz Crne Gore"

| Postavio/la: Marija Mitrović

"Rezidencijalni programi u Parizu od posebnog značaja za umjenike iz Crne Gore"

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović primio je danas na Cetinju ambasadorku Republike Francuske u Crnoj Gori Kristin Tudik.

Kako je saopšteno iz Ministarstva kulture, tokom sastanka Bogdanović je naglasio da Crna Gora i Republika Francuska realizuju brojne projekte bazirane na unaprijeđenju kulturnih veza dvije države, i posebno istakao značaj rezidencijalnog boravka crnogorskih umjetnika u okviru kompleksa Cite Internationale des Arts u Parizu.

U tom kontekstu, Bogdanović je naglasio da Crna Gora, u saradnji sa državama regiona, radi na osnivanju šest kreativnih habova u Crnoj Gori, koji će biti bazirani na razvoju kreativnih industrija, ali i unapređenju direktne saradnje među umjetnicima iz regona i svijeta.

"Ambasadorka Tudik je izrazila zahvalnost na dosadašnjoj uspješnoj saradnji u oblasti kulture, istakavši da Crna Gora i Francuska baštine tradiconalno dobre odnose, koji mogu rezultirati realizaciji brojnih projekata namijenjenih promociji savremenog stvaralaštva i kulturne baštine obije države. U tom kontektu, posebno je istaknut značaj francuskog ugla „Frederik Rosif”, koji je osnovan u Zgradi bivšeg Francuskog poslanstva na Cetinju", navedeno je u saopštenju.

Kako je saopšteno iz Ministarstva, sagovornici su se saglasili da brojni projekti, realizovani u okvirima potpisanog Sporazuma o saradnji u oblasti kulture, predstavljaju dobru osnovu za produbljivanje i širenje institucionalne saradnje, ali i uspostavaljanje direktnih kontakata između umjetnika iz Crne Gore i Francuske.

"U tom kontekstu, posebno je naglašen značaj dosadašnje saradnje u arhivskoj djelatnosti, koja je rezultirala ustupanju arhivske građe crnogorske kraljevske Vlade u egzilu, koja je do 2013. godine bila pohranjena u francuskim arhivima. Pored navedenog, zaključeno je da Crna Gora, kao rastuća filmska destinacija, ima ogroman potencijal za razvoj kinematografje, posebno u kontekstu podsticajnih mjera za strane producente, koje su uvedene izmjenama Zakona o kinematografiji" piše u saopštenju.

Ostavi komentar

0/300