15 °

max 16 ° / min 7 °

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

24° / 14°

Srijeda

01.05.

21° / 14°

Četvrtak

02.05.

17° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Svečano otvoreni Dani nauke

Kultura

Comments 0

Svečano otvoreni Dani nauke

Autor: Lejla Hadžimuhović

  • Viber

Festival Dani nauke sinoć je svečano otvoren u parku Dvorca Pertrovića na Kruševcu i trajaće do 5. oktobra, a posjetioci će imati prilike da uživaju u postavkama u deset gradova Crne Gore.

Ministarka nauke Sanja Damjanović istakla je da je razvoj tehnologija danas dostigao nevjerovatne domete.

“Međutim, znanje kroz vjekovni razvoj nauke, tek otvara vrata brojnim primjenama i razvoju novih tehnoloških instrumenata u cilju rješavanja društvenih i ekonomskih izazova, posebno kroz digitalizaciju”, kazala je Damjanović na otvaranju Dana nauke.

Ona je rekla da Ministarstvo nizom konkursa nastoji da ojača inovativne poduhvate preduzeća i univerziteta, i da pokreće i program za ubrzavanje kvalitetnih startap projekata.

"Atraktivne stipendije za doktorska istraživanja daju prostor mladim ljudima da istaknu svoju važnu ulogu u razvoju našeg društva", rekla je Damjanović.

Ona je navela da deveto izdanje Otvorenih dana nauke ima dodatnu važnu misiju, a to je da ukaže da je uloga svih građana u procesima razvoja i korišćenja tehnologija od presudnog značaja.

"Građani treba da ukažu na smjer razvoja tehnologija, jer od inovacija i tehnologija danas posebno se očekuje da daju kvalitetna i održiva rješenja za velike probleme naše planete, kao sto su klimatske promjene, česte bolesti, bezbjedna hrana za sve, otpad. Ovo su teme koje se tiču svakog građanina", zaključila je Damjanović.

Predstavnica Instituta za biomedicinska istraživanja u Darmštatu, Ivon Lajfels kazala je da se ove godine obilježava 150 godina od uspostavljanja Periodnog sistema elemenata, a da je na njihovom Institutu pronađeno šest novih elemenata.

Ona je ukazala na činjenicu, da akcelerator “Fair”, koji je u izgradnji u GSI Institutu, trenutno predstavlja najveću naučno-istraživačku infrastrukturu u procesu gradnje u Evropi.

Ambasador Njemačke u Crnoj Gori, Robert Veber, naveo je da je ta država posvećena istraživanju i nauci.

Govoreći o naučno-istraživačkim institucijama Njemačke, Veber je rekao da postoje brojni programi i projekti saradnje na evropskom nivou, a kao primjer naveo je Evropsku laboratoriju za molekularnu biologiju, koja spaja naučne zajednice čak 27 zemalja.

Nakon ceremonije otvaranja, posjetioci su mogli da uživaju u izložbi “Bio kosmos, tehnologija i umjetnost”, “Veče sa zvijezdama”, kao i “Virtuelna stvarnost”.

Partneri koji su finansijski podržali festival su kompanija M:tel i Njemačka ambasada.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR