Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Na Sajmu knjiga o crkvenim pitanjima

| Postavio/la: Milena Aprcović

Na Sajmu knjiga o crkvenim pitanjima Foto: PR tim Sajma

U okviru serijala "Crnogorski razgovori", na Internacionalnom sajmu knjiga govorilo se danas o pitanjima crkve i njenom položaju u Crnoj Gori, a razgovor su vodili Dragutin Papović i Vladimir Vojinović.

Na pitanje Vladimira Vojinovića da li je položaj vjerskih zajednica u Crnoj Gori u duhu prijedloga Zakona o slobodi vjeroispovijesti, Papović je kazao:

"Prvi razlog zbog kojeg je novi Zakon potreba jeste taj što je aktuelni Zakon iz 1977. prevaziđen, jer je prevaziđeno vrijeme u kojem je nastao.

Drugi važan razlog je taj što moramo urediti položaj vjerskih zajednica ne samo u državi nego i u društvu". 

Vojinović se priśeća da je crnogorska autokefalna crkva izgubila svoju autokefalnost zahvaljujući potezima pojedinih vladara koji nijesu s ovih terena, pa postavlja pitanje da li je tokom izrade nacrta o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti uzeta u obzir istorijska istina, na što Papović odgovara:

"Istorijske činjenice jesu važne, ali nijesu jedino one važne. Kada je riječ o statusu crnogorske crkve, kako je njen naziv prema Ustavu za knjaževinu iz 1905, tu je situacija sasvim jasna“, i dodaje da je jasna suština postojanja vjerskih organizacija.

"Vjere se obraćaju čovjeku, a vjerske zajednice u Crnoj Gori se obraćaju nacionalnom subjektu.

Djelovanjem u okvirima politike, vjerske zajednice su ušle u prostor koji nije za njih afirmativan i koji im ne može donijeti ništa dobro". 

Ostavi komentar

0/300