Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Izložba Matice crnogorske u Bugarskoj

| Postavio/la: Ana Ašanin

Izložba Matice crnogorske u Bugarskoj

Matica crnogorska u saradnji sa Bugarskom akademijom nauka (BAN) u Nacionalnoj biblioteci Bugarske "Sv. Ćirilo i Metodije" u Sofiji, sjutra organizuje predstavljanje svoje izložbe ''Crnogorsko ćirilsko štamparstvo 525 godina od štampanja Oktoiha prvoglasnika i 500 godina od štampanja Psaltira i Služabnika – prvih knjiga Božidara Vukovića Podgoričanina". 

Na svečanom otvaranju će govoriti predsjednik Bugarske akademije nauka Julian Revalski, predsjednik Matice crnogorske Dragan Radulović, ministri kulture Bugarske i Crne Gore, Boil Banov i Aleksandar Bogdanović, koji će izložbu i otvoriti.

Izložbu činе 24 bogato ilustrovana panoa, rađena je dvojezično na crnogorskom i engleskom jeziku.

Za ovu priliku je pored postojećeg, urađen i katalog na bugarskom jeziku. Pokrovitelj izložbe je Ministarstvo kulture Crne Gore.

Materijal za ovu izložbu pored Crne Gore, prikupljan je u Bugarskoj i Sjevernoj Makedoniji. Tom prilikom je uspostavljena bliža saradnja sa institucijama kulture ovih zemalja. Na zahtjev Naučnog arhiva Bugarske akademije nauka i umjetnosti, u saradnji sa Ambasadom Crne Gore u Sofiji i uz pomoć Ambasade Bugarske u Crnoj Gori, dogovoreno je da se izložba postavi u centralnom holu Nacionalne biblioteke Bugarske.

Kako je saopšteno, otvaranje izložbe "Crnogorsko ćirilsko štamparstvo" predstavlja sastavni dio programa obilježavanja velikog jubileja, 150 godina postojanja Bugarske akademije nauka, čija će centralna proslava i svečanost biti održana 12. oktobra.

Ovaj događaj je, pored ukazane časti da Matica crnogorska u Bugarskoj predstavi svoju izložbu, značajna promocija blistavog trenutka crnogorske nacionalne kulture i identiteta – izdanja Crnojevića štamparije i štamparije Božidara i Vićenca Vukovića.

Istog dana, u petak 11. oktobra u 14 sati, Matica crnogorska će sa Naučnim arhivom Bugarske akademije nauka potpisati ugovor o restauraciji, digitalizaciji i suizdavaštvu Psaltira s posljedovanjem, najrjeđe knjige iz Crnojevića štamparije, koja je u posjedu ove renomirane institucije.

Ostavi komentar

0/300