16 °

max 16 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

16° / 8°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 14°

Srijeda

01.05.

20° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Izložba Matice crnogorske u Bugarskoj

Kultura

Comments 0

Izložba Matice crnogorske u Bugarskoj

Autor: Ana Ašanin

  • Viber

Matica crnogorska u saradnji sa Bugarskom akademijom nauka (BAN) u Nacionalnoj biblioteci Bugarske "Sv. Ćirilo i Metodije" u Sofiji, sjutra organizuje predstavljanje svoje izložbe ''Crnogorsko ćirilsko štamparstvo 525 godina od štampanja Oktoiha prvoglasnika i 500 godina od štampanja Psaltira i Služabnika – prvih knjiga Božidara Vukovića Podgoričanina". 

Na svečanom otvaranju će govoriti predsjednik Bugarske akademije nauka Julian Revalski, predsjednik Matice crnogorske Dragan Radulović, ministri kulture Bugarske i Crne Gore, Boil Banov i Aleksandar Bogdanović, koji će izložbu i otvoriti.

Izložbu činе 24 bogato ilustrovana panoa, rađena je dvojezično na crnogorskom i engleskom jeziku.

Za ovu priliku je pored postojećeg, urađen i katalog na bugarskom jeziku. Pokrovitelj izložbe je Ministarstvo kulture Crne Gore.

Materijal za ovu izložbu pored Crne Gore, prikupljan je u Bugarskoj i Sjevernoj Makedoniji. Tom prilikom je uspostavljena bliža saradnja sa institucijama kulture ovih zemalja. Na zahtjev Naučnog arhiva Bugarske akademije nauka i umjetnosti, u saradnji sa Ambasadom Crne Gore u Sofiji i uz pomoć Ambasade Bugarske u Crnoj Gori, dogovoreno je da se izložba postavi u centralnom holu Nacionalne biblioteke Bugarske.

Kako je saopšteno, otvaranje izložbe "Crnogorsko ćirilsko štamparstvo" predstavlja sastavni dio programa obilježavanja velikog jubileja, 150 godina postojanja Bugarske akademije nauka, čija će centralna proslava i svečanost biti održana 12. oktobra.

Ovaj događaj je, pored ukazane časti da Matica crnogorska u Bugarskoj predstavi svoju izložbu, značajna promocija blistavog trenutka crnogorske nacionalne kulture i identiteta – izdanja Crnojevića štamparije i štamparije Božidara i Vićenca Vukovića.

Istog dana, u petak 11. oktobra u 14 sati, Matica crnogorska će sa Naučnim arhivom Bugarske akademije nauka potpisati ugovor o restauraciji, digitalizaciji i suizdavaštvu Psaltira s posljedovanjem, najrjeđe knjige iz Crnojevića štamparije, koja je u posjedu ove renomirane institucije.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR